A | A | A

Wereldkankerdag

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de impact van kanker. Een ziekte waar een op de drie mensen mee te maken krijgt. Het thema dit jaar is ‘Verder leven met kanker’. Op dit moment leven 850.000 mensen in Nederland met de gevolgen van deze ziekte.

Kanker doet veel met mensen, zowel lichamelijk als geestelijk, het zet de wereld volledig op z’n kop. Het heeft gevolgen voor het dagelijks leven, voor zowel de patiënt zelf, als ook voor de mensen erom heen. Rond Wereldkankerdag worden er diverse (online) activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op https://www.kanker.nl/wereldkankerdag onder de activiteitenagenda. 

Elk jaar is er weer een stijging van het aantal nieuwe kankerpatiënten. Vooral huidkanker stijgt hard. Jaarlijks komen er bijna 85.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Het is de meest voorkomende vorm van kanker.

Huidkanker

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De drie meest voorkomende vormen zijn:

  • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker (ongeveer 85%). Het zaait zelden uit en is goed te genezen. Het komt vaak voor op delen van de huid die ooit schade hebben opgelopen door zonverbranding.
  • Het plaveiselcelcarcinoom is na het basaalcelcarcinoom de meest voorkomende vorm van huidkanker en kan uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en behandelingen zijn de vooruitzichten gunstig. Het komt vaak voor bij mensen die veel en langdurig in de zon zijn geweest.
  • Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Deze zaait sneller uit dan de andere vormen van huidkanker, met kans op overlijden. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op de huid dus altijd naar uw huisarts.
Hoe herkent u huidkanker? 

Het is belangrijk uw eigen lichaam goed te kennen en alert te zijn op veranderingen. Door goed naar uw huid te kijken en door deze te bevoelen, vallen afwijkingen u eerder op. 

Huidkanker is vaak een plekje of een bultje wat opeens wordt opgemerkt en gaat groeien. Het kan ook een al langer bestaande plek zijn die ineens gaat groeien of van kleur verandert. Daarbij kan het ruw aanvoelen, makkelijk bloeden en soms pijn doen.

Huidkanker kan ook een moedervlek zijn die plotseling ontstaat of juist al jaren aanwezig is en ineens gaat veranderen.  Verandering van kleur, vorm en bloeden zijn een reden om uw huisarts te bezoeken. Net als een snel groeiend en makkelijk bloedend roze, rood of bruin gezwelletje.

Lees hier meer over zelfcontrole van de huid. Hier staat ook meer informatie over onze huidkankerkaart, die u kosteloos bij ons kunt ophalen of bestellen via info@centrum-oosterwal.nl.

Als u zich zorgen maakt over een plekje op uw huid, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts of dermatoloog. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen