A | A | A

Veel meer huidkanker langs de kust

Het kankerinstituut IKNL geeft aan dat er meer huidkanker voorkomt in de kustprovincies. In Noord-Holland komen veel meer melanomen voor en in Zeeland worden mensen vaker getroffen door plaveiselcelkanker. In het AD staat een artikel over dit fenomeen.

De kustprovincies kleuren donkerrood voor huidkanker op de Kankeratlas van het IKNL. In Bergen NH krijgen zelfs 63% meer inwoners een melanoom dan landelijk gemiddeld. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en wordt met name veroorzaakt door verbranding van de huid op jonge leeftijd. 

Dat er meer huidkanker aan de kust voorkomt kan deels verklaart worden door meer zonuren aan de kust en daardoor is de kans groter dat men meer in de zon zit of werkt. Hoe is het verschil tussen de provincies te verklaren is weet men nog niet.

Het IKNL verwacht dat het aantal diagnoses van huidkanker de komende tien jaar met 40 procent stijgt. Volgens het centrum zijn er genoeg kansen om het aantal huidkankerpatiënten terug te dringen, omdat mensen zelf invloed kunnen hebben op de ziekte. We kunnen veel leren van andere landen. In Australië gaat in de zomer niemand zonder hoedje of petje op naar buiten. Ook in Duitsland zie je op basisscholen vaak kinderen met petjes op. Daar zit het al meer in het systeem geeft IKNL bestuurder Valery Lemmens aan.

Naast het dragen van beschermende kleding, is zonnebrandcreme smeren heel belangrijk. Gepleit wordt om dit op op meer plekken gratis verkrijgbaar te maken. Daarnaast is het verstandig schaduw op te zoeken op momenten dat de zon het meeste kracht heeft.

Lees hier het artikel in de AD van Josselin Gordijn, Ellen van Gaalen gepubliceerd 17 januari 2023

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen