A | A | A

Hoge zonkracht verwacht!

Deze week wordt een hoge zonkracht verwacht. Zeker nu we nog weinig zonnestralen gezien hebben dit seizoen is dat oppassen geblazen.

Vandaag wordt een hoge zonkracht verwacht: 7 en op sommige momenten zelfs 8, een waarde die in Nederland niet vaak voorkomt. Dat betekent dat de straling van de zon bijzonder sterk is. Bij deze zonkracht kan onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten verbranden. Belangrijk dus om uw huid goed te beschermen als u naar buiten gaat. Want verbranden van de huid door UV-straling verhoogt het risico op huidkanker. 

Wat is zonkracht?
Zonkracht, ook wel UV-index genoemd, is een maat voor de sterkte van de ultraviolette (UV) straling van de zon. Hoe hoger de zonkracht, hoe groter het risico op huidbeschadiging en verbranding. Zonkracht 7 valt al in de categorie ‘hoog’ en vraagt om serieuze beschermingsmaatregelen.

Zonkrachtschaal
De zonkracht varieert afhankelijk van het tijdstip van de dag, de locatie en de weersomstandigheden. Naarmate de zon hoger staat, neemt de zonkracht toe. De verwachting van de zonkracht wordt dagelijks door het KNMI aangegeven. De zonkrachtschaal toont de verschillende niveaus van zonkracht en het bijbehorende risico's op huidschade.

Zonkracht 1-2 (Laag)
Bij een zonkracht van 1-2 is de UV-straling zwak. De kans op verbranding is minimaal, en u kunt zonder bescherming langer dan een uur buiten zijn. Toch is het verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken, vooral bij een lichte huid.

Zonkracht 3-4 (Matig)
Een zonkracht van 3-4 betekent matige UV-straling, maar er is risico op huidschade. Zonder bescherming kan de huid binnen 30-60 minuten verbranden. Gebruik zonnebrandcrème met minimaal SPF 15, draag een hoed en zonnebril, en zoek de schaduw op tijdens de piekuren.

Zonkracht 5-6 (Hoog)
Bij zonkracht 5-6 is de UV-straling hoog. Onbeschermde huid kan al binnen 15-30 minuten verbranden. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30, draag beschermende kleding en vermijd de zon tussen 11:00 en 15:00 uur.

Zonkracht 7-10 (Zeer Hoog)
Een zonkracht van 7-10 duidt op zeer hoge UV-straling. Er is zeer groot risico op huidschade door de zon. Onbeschermde huid kan binnen 10-15 minuten verbranden. Bescherm uzelf met zonnebrandcrème van minimaal SPF 30, blijf zoveel mogelijk in de schaduw en draag beschermende kleding.

Zonkracht 11+ (Extreem)
Bij zonkracht 11 of hoger is de UV-straling extreem sterk. Dit komt in Nederland niet voor. Onbeschermde huid kan al binnen 5-10 minuten verbranden. Het is cruciaal om zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, beschermende kleding te dragen, en directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Beschermingsadviezen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: weren, kleren, smeren! In deze volgorde.

  • Zoek de schaduw op: Tussen 11:00 en 15:00 uur is de zon het sterkst. Probeer tijdens deze uren in de schaduw te blijven om blootstelling te minimaliseren.

  • Draag beschermende kleding: Lange mouwen, een hoed met brede rand en een zonnebril helpen om de huid en ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. 

  • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor: Kies een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Smeer royaal en regelmatig (elke 2 uur), vooral na het zwemmen of zweten.

  • Bescherm kinderen extra goed: Kinderhuid is extra kwetsbaar voor UV-straling. Zorg ervoor dat kinderen goed beschermd zijn door ze uv-werende kleding te laten dragen en zonnebrandcrème te gebruiken. Houd babies het liefst helemaal uit de zon.

  • Blijf gehydrateerd: Hitte en zon kunnen ervoor zorgen dat je snel uitdroogt. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.


Waarom is bescherming zo belangrijk?
Onbeschermde blootstelling aan sterke UV-straling kan leiden tot acute huidverbranding en op lange termijn tot ernstige huidaandoeningen zoals huidkanker. De huid heeft een geheugen voor schade door de zon, en elke verbranding verhoogt het risico op huidproblemen in de toekomst.

Wij zien helaas dagelijks de gevolgen van onvoldoende bescherming tegen de zon. De meeste gevallen van huidkanker zijn te voorkomen door de huid goed te beschermen tegen UV-straling!

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen