A | A | A

Centrum Oosterwal en Qyoutis samen in het nieuws

Vorige week besteedde NHNieuws extra aandacht aan huidkanker. Onze dermatoloog Menno Gaastra en huidtherapeut Tessa Waterkott werden gevraagd naar hun ervaringen met huidkanker.

De cijfers van het Nederlandse kankerinstituut laten zien dat huidkanker, en dan met name de meest agressieve vorm melanoom, in de kustregio's van Noord-Holland Noord veel vaker voorkomt dan in andere regio's in Nederland. Hoe dat precies komt vindt dermatoloog Gaastra lastig te verklaren. Hij blijft herhalen dat het belangrijk is de huid regelmatig te controleren op verdachte plekjes. Bij twijfel over een veracht plekje, is zijn advies de huisarts op te zoeken. 

Samen met huidtherapeut Tessa Waterkott van Qyoutis laat hij zien dat zonneschade niet altijd met het blote oog te zien is. Door het maken van een gezichtsscan kan dieper in de huid gelegen zonneschade zichtbaar worden. Het apparaat wordt bij Qyoutis gebruikt voor cosmetische doeleinden. Als dan ook zonneschade wordt ontdekt ben je er snel bij en kan er op tijd behandeld worden.  

Om huidkanker te voorkomen is het belangrijk verstandig om te gaan met de zon. Hoe je dit kunt doen? Maak gebruik van het regeltje "weren, kleren, smeren". Oftewel: mijd de zon in de piekuren, draag uv-werende kleding (vergeet daarbij een pet en zonnebril niet), en tot slot goed dik smeren met zonnebrand (elke twee uur en een flinke laag).

Bekijk hier het artikel op NHNieuws.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen