Een van de meest toegepaste vormen van verwijdering van een huidafwijking is de excisie. Hierbij wordt de huid met de afwijking operatief verwijderd en gehecht. Deze methode vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
Moedervlekken en moedervlekken met voor melanoom verdachte kenmerken komen voor deze ingreep in aanmerking. Ook andere huidafwijkingen (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, dermatofibroom etc.) kunnen op deze manier verwijderd worden. Het verwijderde weefsel wordt door een patholoog onderzocht.
Na de ingreep krijgt u adviezen over de verzorging van het geopereerde gebied. Doorgaans zal de arts u adviseren om het gebied goed droog te houden. Hoe droger de wond blijft, hoe sneller en fraaier deze geneest. Ook is het van belang om spanning op de wondranden zoveel mogelijk te vermijden. Vooral operatiewonden op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning komen te staan. Afhankelijk van de plaats en grootte van de ingreep kunnen de hechtingen zo nodig na 7 tot 14 dagen worden verwijderd en zijn de uitslagen van de patholoog meestal binnen.
Bij een shave excisie wordt de afwijking van de huid geschaafd. Bepaalde goedaardige huidgezwelletjes, zoals een moedervlek kunnen met deze relatief eenvoudige techniek worden verwijderd. Nadat de moedervlek en de huid eromheen is verdoofd, wordt het met behulp van een mesje gelijk aan de omliggende huid weggesneden. Men schaaft als het ware de moedervlek af. Het stukje huid wordt naar de patholoog opgestuurd voor onderzoek. De uitslag is doorgaans binnen 2 weken bekend. Achteraf kunt u er soms een klein oppervlakkig litteken aan overhouden.