A | A | A

Huidallergie

huidallergie

Een huidallergie kan zich uiten in diverse vormen. Niet alleen met roodheid en jeuk, maar ook met bultjes, blaasjes of huidschilfering. Deze allergische reactie kan ontstaan door contact met de huid, maar ook door inname of inademing van de stof waarvoor men allergisch is.

huidallergie

Tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum kan mogelijkerwijs reeds de diagnose worden gesteld aan de hand van de anamnese. Indien hieruit geen duidelijke conclusie kan worden getrokken, kan besloten worden om een allergietest uit te voeren. Dit kan op drie manieren.


Plakproeven

Wanneer een contactallergie vermoed wordt kunnen de zogenaamde epicutane allergietesten of 'plakproeven' uitsluitsel geven. Bij dit onderzoek worden de verdachte allergenen op de rug aangebracht onder pleisters. De stoffen dienen 48 uur contact te maken met de huid en daarna worden ze verwijderd. Ten tijde van het verwijderen en 24 uur daarna wordt de huid geïnspecteerd. Bij een reactie op de allergenen ontstaat op de plek roodheid en zwelling, en soms zelfs een blaar. In principe kunnen alle stoffen worden getest die worden verdacht van het veroorzaken van contactallergie. Er is een standaard reeks van te testen stoffen ontwikkeld waar Europeanen het meest frequent allergisch op reageren: de zgn. Europese Standaardreeks.

Priktesten

Wanneer de dermatoloog een allergie vermoedt op voedsel of luchtwegallergenen biedt de priktest een hoge nauwkeurigheid. Een druppeltje van de stof waarvan wordt vermoed dat u daar allergisch voor bent wordt op uw huid gedruppeld. Vervolgens wordt met een naald door het druppeltje heen in uw huid geprikt, zodat er een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid terecht komt. Na korte tijd (15-45 minuten) ontstaat bij een allergie roodheid en zwelling van de huid ter hoogte van de prikplaats. Hoe groter de zwelling hoe meer de geteste persoon allergisch is voor de geteste stoffen.

Bloedonderzoek

Allergie voor voeding en luchtwegallergenen kan óók worden vastgesteld middels een bloedonderzoek. De uitslagen van het bloedonderzoek zijn binnen maximaal twee weken bekend.

huidallergie

Helaas is de oorzaak van een huidallergie niet te behandelen.


Wel zijn de symptomen te bestrijden met verschillende middelen die de dermatoloog u voor kan schrijven en u direct bij onze apotheek af kunt halen. Het advies dat de dermatoloog u zal geven om een allergische reactie te voorkomen luidt: vermijdt de stof waar u allergisch voor bent!

veelgestelde vragen over eczeem

 

Veelgestelde vragen over huidallergie

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Een afspraak voor huidallergieën op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten. Indien de arts besluit om direct te beginnen met een huidallergietest d.m.v. zogenaamde plakproeven, zullen dezelfde week nog 2 afspraken ingepland worden.

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling vergoed?

    Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

  • Op welke stoffen wordt er getest of ik allergisch ben?

    Met de plakproeftest wordt u met de 'Europese standaardreeks' op de meest voorkomende allergieën getest. Indien er vanwege uw beroep (bijv. kapper) of hobby bepaalde stoffen verdacht zijn, kan hier ook op getest worden. Naast de contactallergiereeksen kan ook op luchtwegallergieën (bijv. voor huismijt of "pollen") en voedselallergiën worden getest.

  • Hoe kan ik zelf testen of ik allergisch voor bepaalde stoffen ben?

    Met de Repeated Open Application Test (ROAT) kunt u zelf nagaan of u allergisch bent voor een bepaald product zonder dat u hiervoor naar het ziekenhuis moet. Hierbij wrijft u 2 keer daags één product (bijv. uw shampoo) dun in één elleboogsplooi gedurende 7 dagen. Was na het wrijven altijd uw handen om verspreiding van het product naar bijvoorbeeld het gelaat te voorkomen. Als er echter een huidreactie ontstaat, dient u deze altijd door een dermatoloog te laten beoordelen.

  • Ik heb vaak uitslag of jeuk als ik bepaalde dingen heb gegeten. Kan het zijn dat ik allergisch ben hiervoor?

    Dat kan, maar wanneer men allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen zorgt dit vaak binnen een half uur voor een reactie in, op en/of rondom de mond en/of hals. Als dit niet het geval is nadat u deze voedingsmiddelen genuttigd heeft, ligt de oorzaak van de uitslag waarschijnlijk ergens anders.

  • Gaat mijn allergie ooit nog over?

    Een allergie gaat over het algemeen nooit over en heb je levenslang. U kunt alleen allergische reacties voorkomen door de stoffen te vermijden waar u allergisch voor bent.

  •  

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen