A | A | A

Lymfoedeem

lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel ten gevolge van een stoornis in de afvoer van lymfevocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.


Er zijn twee soorten lymfoedeem te onderscheiden: primair en secundair lymfoedeem. In het eerste geval zijn vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig. Soms is er aanleg in de familie. Het kan zich in verschillende levensstadia openbaren, soms uitgelokt door een ontsteking of een trauma.

Secundair lymfoedeem kan ontstaan door een beschadiging van het lymfesysteem door bijvoorbeeld verwijdering van lymfeklieren bij kanker.

diagnose: lymfoedeem

Al tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum kan de fleboloog de diagnose stellen aan de hand van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek.


In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn in de vorm van lymfe-scintigrafie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een afdeling nucleaire geneeskunde.

Lymfe-scintigrafie

Het is een onderzoek waarbij radio-actieve isotopen in de voet worden gespoten die via het lymfesysteem worden afgevoerd. De snelheid waarmee dit gebeurd is een maat voor de ernst van de aandoening.

behandeling van lymfoedeem

De oorzaak van lymfoedeem is helaas niet te behandelen. Gelukkig zijn er wel meerdere mogelijkheden om de symptomen te bestrijden en verergering te voorkomen. 


Een belangrijke pijler in de behandeling is compressietherapie. Door het uitoefenen van druk wordt de lymfeafvoer gestimuleerd en ontstaat er minder vocht. In het begin van de behandeling wordt u gezwachteld waardoor de ergste zwelling vermindert. Als de zwelling verminderd is, kunnen therapeutische elastische kousen worden aangemeten. In principe worden deze levenslang gedragen. Daarnaast is het van belang om in beweging te blijven. Dit stimuleert de lymfeafvoer. Eveneens is het belangrijk om uw voeten en benen goed schoon te houden. Hiermee vermindert u de kans op schimmels en wondjes, die eventueel wondroos kunnen veroorzaken, en daarmee het risico op verergering van het lymfoedeem.

Verder kan manuele lymfedrainage toegepast worden. Door de lymfebanen en klieren licht te masseren wordt de afvoer gestimuleerd.

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen