A | A | A

Aderontstekingen

aderontsteking

Tromboflebitis, oftewel een aderontsteking, is een stolsel in een oppervlakkig in de huid gelegen ader. Het risico op stolselvorming wordt bepaald door drie factoren: de stroomsnelheid van het bloed, de samenstelling van het bloed en beschadigingen van de vaatwand. 


Het merendeel van de aderontstekingen ontstaat spontaan en komt in spataderen voor. Langdurige immobiliteit, zoals lang zitten (reizen) of liggen (ziekenhuisopname), kan een aderontsteking veroorzaken. Verder verhogen operaties en zwangerschappen eveneens het risico. Meestal zijn aderontstekingen echter onschuldig en is de kans op trombose en longembolie gering. De meest voorkomende symptomen zijn: pijn, roodheid rond de ontstoken ader en verharding van de ader door het aanwezige stolsel. Daarnaast gaat het vaak gepaard met zwelling van de enkel door vochtophoping.

Diagnose: aderontsteking

Bij uw eerste bezoek aan ons Centrum zal de fleboloog tijdens het spreekuur nagaan of de symptomen (pijn, roodheid rond de ontstoken ader en verharding van de ader) overeenkomen met het beeld van een aderontsteking. 


Daarnaast zal een aanvullend duplex-onderzoek worden uitgevoerd om een diep veneuze trombose uit te sluiten.

aderontsteking

Indien er geen sprake is van diep veneuze trombose, is een stevig aangelegd verband de belangrijkste behandeling. De pijn zal spoedig verminderen en het stolsel wordt op zijn plaats gehouden, waardoor de kans op losschieten verminderd wordt.


Verder is het van belang dat u voldoende beweging krijgt om het risico op uitbreiding van het stolsel en trombose te voorkomen. Grotere stolsels kunnen eventueel onder lokale verdoving operatief verwijderd worden. De arts zal u het advies geven om spataderen te laten behandelen, zodat de kans op aderontstekingen in de toekomst kleiner wordt.

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen