A | A | A

Spataderen

spataderen omschrijving van het ziekebeeld

Spataderen zijn uitgezette aderen waarin de kleppen niet meer of onvoldoende sluiten en waardoor bloed weer terugzakt in het been.


Spataderen variëren van vingerdikke kronkels op het been tot in de huid gelegen vaatjes met een diameter van minder dan een millimeter. Waarom spataderen ontstaan is nog niet duidelijk. Wel blijken ze voor een groot deel erfelijk bepaald te zijn. Hiernaast kan trombose een rol spelen. Zwangerschappen verergeren vaak spataderen, zeker wanneer men daarvoor aanleg heeft.

Spataderen kunnen een vermoeid en zwaar gevoel in de benen geven en in de loop van de dag kan dit verergeren. Daarnaast zijn dikke enkels en nachtelijke krampen eveneens veelgehoorde klachten.

Lees hier over de vergoeding en tarieven van spataderbehandelingen

Bekijk hieronder hoe de behandeling van spataderen in zijn werk gaat middels Foam Sclerotherapie bij Centrum Oosterwal

Per abuis wordt in de voice-over in bovenstaand filmpje gezegd dat het schuim wordt ingespoten in de slagader (0:54), maar hier wordt bedoeld dat het foam in de spatader wordt gespoten.

Bekijk hieronder hoe een Endoveneuze behandeling in zijn werk gaat bij Centrum Oosterwal.

Diagnose: spataderen

Reeds tijdens uw eerste bezoek kan de fleboloog aan de hand van uw verhaal, lichamelijk onderzoek en een duplex-onderzoek de diagnose stellen. In veel gevallen zijn de spataderen met het blote oog zichtbaar.


Maar, dieper in het been, lopen vaak de aderen die de oorzaak van de zichtbare spataderen zijn. Om de ernst van de spataderen te bepalen wordt er een duplex-onderzoek gedaan.

Het duplex-onderzoek is een niet-pijnlijk onderzoek (vergelijkbaar met een zwangerschapsecho) waarbij de bloedvaten middels beeld en geluid zichtbaar worden gemaakt.

Spataderen behandeling

Er zijn meerdere mogelijkheden om spataderen te behandelen. Afhankelijk van de diagnose zal de fleboloog (evt. een combinatie van) behandelmogelijkheden met u bespreken.


Therapeutische elastische kousen

De fleboloog zal in overleg met u bespreken of therapeutische elastische kousen voor u van toepassing zijn. Soms zijn er namelijk klachten en aandoeningen die niet met een ingreep opgelost kunnen worden. Een speciaal op maat gemaakte therapeutische elastische kous is dan de enige oplossing. Deze ondersteunt de spierpomp in het been zodat de terugstroom van het bloed richting het hart wordt bevorderd. Het ontstaan van vochtophoping (oedeem) wordt zo ook tegengegaan. Voor mensen met een staand beroep of tijdens de zwangerschap is het dragen van de kousen te adviseren om klachten te bestrijden en te voorkomen. Het aanmeten van de kousen vindt plaats door de bandagiste of de fleboloog. TEKteam is de leverancier van therapeutische elastische kousen in ons centrum.

Sclero-compressietherapie

Dit is een behandeling waarbij met injecties een irriterende vloeistof in de spatader wordt gespoten. Deze plakt als het ware de spatader dicht waardoor er geen zuurstofarm bloed meer naar de voeten kan zakken. Om een optimaal effect te bereiken wordt de spatader dichtgedrukt met een wattenrol en een elastische kous of een verband. Dit blijft twee tot tien dagen zitten afhankelijk van de dikte van de spatader. Bij uw vervolgafspraak wordt gecontroleerd of de spataderen goed zijn afgesloten. Tevens worden eventuele ophopingen van ‘bloed’ die zijn ontstaan na de behandeling geleegd. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Echogeleide-foamsclerotherapie

Deze methode is vooral bruikbaar bij grotere spataderen. Hierbij wordt een schuimoplossing van de irriterende vloeistof (sclerosans) in de spataderen gespoten. Het schuim duwt het bloed voor zich uit en is in de grotere spataderen beter in staat om de wanden te verkleven. Er wordt gecontroleerd met een echo-onderzoek waar het schuim zich bevindt en of het gewenste resultaat is bereikt. Na de inspuiting wordt de ader dichtgedrukt met een wattenrol en een elastische kous of een verband. Dit blijft twee tot tien dagen zitten afhankelijk van de dikte van de spatader. Bij uw volgende bezoek wordt onderzocht of de spataderen goed zijn afgesloten.

RF VenClose

Dit is een endoveneuze behandeling, hetgeen inhoudt dat de spatader van binnenuit wordt dichtgebrand door middel van hoogfrequente (RF) stroom. De energie beschadigt de binnenbekleding van de aderwand dusdanig dat de ader krimpt en het bloedvat wordt afgesloten. Het lichaam zal de ader zelf opruimen. De behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. De RF VenClose behandeling maakt gebruikt van hoogfrequente stroom. Na het aanprikken van de spatader, wordt een katheter opgevoerd tot aan het punt waar de spatader verbonden is met het diepe adersysteem. Vervolgens wordt de katheter geleidelijk teruggetrokken en de ader dichtgesmolten. Nadat de katheter is verwijderd wordt het wondje verzorgd met een pleister of onderhuidse hechting. Vervolgens wordt een elastische kous aangebracht die men 24 uur dient te dragen.

Bekijk hier een fimpje over de behandeling.

Endoveneuze laser

Dit is eveneens een endoveneuze behandeling, hetgeen inhoudt dat de spatader van binnenuit wordt dichtgebrand door middel van laserlicht. De energie beschadigt de binnenbekleding van de aderwand dusdanig dat de ader krimpt en het bloedvat wordt afgesloten. Het lichaam zal de ader zelf opruimen. De behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Zoals de naam doet vermoeden, maakt de endoveneuze laser gebruik van laserlicht. Na het aanprikken van de spatader, wordt een katheter opgevoerd tot aan het punt waar de spatader verbonden is met het diepe adersysteem. Vervolgens wordt de katheter geleidelijk teruggetrokken en de ader dichtgesmolten. Nadat de katheter is verwijderd wordt het wondje verzorgd met een pleister of onderhuidse hechting. Vervolgens wordt een elastische kous aangebracht die men gedurende 24 uur dient te dragen.

Bekijk hier een filmje over de behandeling.

Crossectomie

Bij een crossectomie wordt de spatader in de lies of knieholte afgebonden en zo mogelijk over een lengte van enkele centimeters verwijderd, waardoor het bloed in de ader niet meer kan terugstromen. Voor de operatie wordt de inmonding van de spatader in het diepe adersysteem afgetekend met behulp van echo-onderzoek en wordt u lokaal verdoofd. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen en afgedekt met een gaas en pleister. Vervolgens krijgt u een elastische kous of een drukverband aangelegd die u doorgaans zeven tot tien dagen dag én nacht dient te dragen.

Perforantectomie

Een perforantectomie wordt uitgevoerd als de kleppen tussen een oppervlakkige en een diepe ader, de zogeheten perforans, lekken. Veel voorkomende plekken zijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, ter hoogte van of net onder de knie of op het bovenbeen. Daarnaast komt het ook voor op de kuit, in de knieholte en aan de achterzijde van het bovenbeen. Voor de operatie wordt het operatiegebied afgetekend met behulp van echo-onderzoek. Na lokale verdoving wordt een sneetje in de huid gemaakt en de perforans vrijgelegd, afgebonden en doorgesneden. De wond wordt onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen en verzorgd met een gaas en pleister. Vervolgens krijgt u een elastische kous en/of een drukverband. Dit dient u doorgaans zeven tot tien dagen te dragen.

Muller-methode

Bij deze behandeling worden stukjes spatader in de huid verwijderd door middel van zeer kleine sneetjes, max. vijf mm, en speciale haakjes. De wondjes die achterblijven worden dichtgeplakt met hechtpleisters. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en eventueel gecombineerd worden met andere operatieve of endoveneuze behandelingen. Direct na de ingreep wordt een elastische kous en/of een drukverband aangelegd. Uw behandelend arts vertelt u hoe lang u de kous of het drukverband dient om te houden. Doorgaans is dit zeven tot tien dagen. 

veelgestelde vragen

 

Veelgestelde vragen over spataderen

Algemene vragen

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Ja, dat kan. Momenteel zijn er nagenoeg geen wachttijden. 

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Gemiddeld bent u tussen de 10 en 20 minuten in de spreekkamer bij de fleboloog. Deze doet zelf het echo-onderzoek, waardoor de bevindingen meteen met u besproken kunnen worden en de behandeling kan worden gestart. Als er ingespoten wordt, kan de behandeling iets langer duren.

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling vergoed?

    Uw 1ste bezoek en onderzoek wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld. Niet alle spataderbehandelingen worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Lees hier meer over de vergoeding van spataderbehandelingen.

  • Word ik meteen geholpen?

    Dit is afhankelijk van de benodigde behandeling. Er wordt altijd een echo-onderzoek bij het 1ste bezoek uitgevoerd en aan de hand hiervan wordt een behandeling voorgesteld. Wanneer de aderen ingespoten moeten worden, kan dit meestal gelijk tijdens het 1ste bezoek. Voor operaties of laserbehandelingen wordt meestal een vervolgafspraak ingepland.

  • Ik gebruik bloedverdunners, is dit erg in combinatie met een eventuele behandeling?

    Bij aderinspuitingen mag u uw bloedverdunners gewoon doorgebruiken. Mocht u verwezen worden naar de chirurg dan bepaalt de arts of u (tijdelijk) moet stoppen met de medicijnen.

  • Kan er bij mij een laseringreep gedaan worden?

    Dit is van te voren niet te beoordelen. Bij uw 1ste bezoek maakt de fleboloog een echo van de vaten. Aan de hand hiervan zal de fleboloog bespreken wat behandelingsmogelijkheden zijn.

  • Laseren jullie ook kleine spataderen?

    Nee, er is geen goede vaatlaser op de markt die het verwijderen van de adertjes makkelijker en sneller maakt. Het inspuiten van de vaatjes is tot nu toe de meest snelle en effectieve methode.

Mijn spataderen zijn behandeld

  • Kan ik zelf autorijden na mijn behandeling?

    Na het 1ste consult kunt u zelf terugrijden. Als er spataderen zijn ingespoten kan dit meestal ook. U krijgt dan een verbandkous om waarmee u de benen goed kunt buigen. De behandeling heeft in principe geen effect op uw reactievermogen. Wanneer u een operatieve behandeling heeft gehad, raden wij u echter af om na de behandeling auto te rijden. U kunt wat bibberig of trillerig zijn en het been kan nog verdoofd aanvoelen. Daarnaast kan het een probleem met uw verzekering opleveren wanneer u een ongeluk veroorzaakt.

  • Mag ik douchen na de behandeling?

    Afhankelijk van de behandeling vertelt de arts u hoelang u het been droog moet houden. Bij endoveneuze behandelingen mag u de volgende dag alweer douchen. Bij inspuitingen en andere operatieve behandelingen zal dit gemiddeld tussen de 2 en 10 dagen zijn. Douchen kunt u dan dus alleen wanneer u het been en verband of kous droog houdt. De apotheek in ons Centrum verkoopt speciale douchezakken.

  • Wanneer mag mijn kous af?

    Wanneer uw spataderen zijn ingespoten dient u de kous en of het verband 2 tot 10 dagen dag en nacht om te houden. Bij endoveneuze behandelingen dient u de kous tot en met de volgende dag onafgebroken te dragen. Daarna dient u de kous tot een week na de behandeling alleen overdag te dragen. Bij andere operatieve behandelingen dient u de kous gemiddeld tussen de 7 en 10 dagen onafgebroken te dragen. De avond voor uw controle afspraak kunt u het verband of de kous verwijderen.

  • Wanneer moet ik terugkomen?

    Dit hang af van wat u met de dokter heeft afgesproken. Als u geen controle afspraak heeft gemaakt, wordt er vanuit gegaan dat u zelf terug belt indien u niet tevreden bent met het resultaat. Houdt er wel rekening mee dat het soms wel maanden kan duren voordat de ingespoten aderen verdwenen zijn!

  • Wanneer mag ik weer sporten/bewegen?

    Na het inspuiten van de spataderen kunt u direct weer sporten. Na een endoveneuze behandeling mag u na een dag weer voorzichtig sporten. Met intensief sporten kunt u het beste wachten tot na de controle afspraak. Na een operatieve behandeling is sporten pas toegestaan na de controle afspraak. Echter, bewegen is wel goed ter voorkoming van een trombose. 'In en om het huis activiteiten' kunt u na een dag weer hervatten. U kunt weer rustig wandelen en/of fietsen, zodra u het been weer goed kunt buigen. Houdt er wel rekening mee dat de verbandkous/zwachtel niet nat mag worden en dat douchen dus niet gemakkelijk zal gaan. De apotheek in ons Centrum verkoopt speciale douchezakken.

  • Wanneer mag ik weer naar de sauna?

    Na het inspuiten van spataderen kunt u, zo lang de kous om het been zit, niet naar de sauna. Zodra u deze af mag van de behandelend arts kunt u weer naar de sauna. Na een endoveneuze of operatieve behandeling raden wij u aan om, ter voorkoming van infecties, twee weken na de behandeling niet een sauna te bezoeken.

  • Wanneer mag ik weer in de zon?

    We raden aan om de benen minimaal vier weken uit de zon te houden, dus ook niet onder de zonnebank. Bij extra donkere verkleuringen ter plaatse van de behandelde spatader raden we aan om te wachten tot deze verdwenen zijn. Door blootstelling aan zonlicht kunnen deze namelijk langer blijven zitten. Tip: Als u toch in de zon wilt na het inspuiten, zorg dan dat u de behandelde gebieden goed insmeert met een hoge beschermingsfactor!

  • Ik ga op vakantie vlak na mijn 1ste bezoek, waar moet ik rekening mee houden?

    U kunt dit het beste even overleggen met de behandelend arts. Wij raden aan om tot vier weken na de behandeling niet met de benen in de zon of onder de zonnebank te gaan. Dit kan namelijk langdurige verkleuringen veroorzaken. Daarnaast raden we af om binnen enkele dagen na de behandeling op reis te gaan waarbij u langdurig moet zitten (bijv. met het vliegtuig, de trein of auto). Dit kan de kans op een trombose verhogen.

  • De spatader lijkt er nog te zitten. Kan dat?

    Dat kan voorkomen. De spatader kan na het inspuiten wat hard aanvoelen. Dat is wat opgehoopt bloed dat eventueel verwijderd kan worden. Als u een afspraak heeft dan gebeurt dat tijdens uw volgende bezoek. Na inspuitingen en/of operatieve ingrepen kan het nodig zijn nog een keer te behandelen indien de aders niet goed verkleefd zijn.

  • Ik heb vreselijk pijn. Kan dat?

    Dat kan gebeuren. Meestal komt dit door een ophoping van bloed en is geen trombose, er kunnen geen stolsels losschieten. Als u er veel last van heeft kan de arts dit behandelen door dit te verwijderen. Dit kan tijdens de controle afspraak.

  • Ik denk dat ik een ontsteking heb. Kan dat?

    Ja dat kan. Meestal is dit wat onschuldig opgehoopt bloed en voelt aan als een pijnlijke harde knobbel. Dit is geen ontsteking en kan geen kwaad. Als de ader echter rood ziet belt u dan even.

  • Ik heb een wondje in mijn huid. Hoe kan dat?

    In zeldzame gevallen kan het zijn dat bij het inspuiten van spataderen wat vloeistof in de huid komt. Dit kan een pijnlijk wondje veroorzaken dat na een aantal weken vanzelf weer dicht gaat. Als u er erg last van heeft kunt u bellen om het door een arts te laten controleren. Na een operatieve ingreep kan de incisie, ondanks dat het meestal goed wordt dichtgedrukt, nog een beetje nabloeden. U kunt dan het beste een prop watten op de plek aanbrengen en stevig aandrukken met een verband of schone theedoek. Meestal stopt het bloeden dan na een half uurtje. Indien dit niet het geval is dient u direct contact met ons op te nemen.

  • Ik heb opeens rond de behandelde plek meer rode vaatjes. Kan dat?

    Dit komt wel eens voor. De intensiteit van de rode vaatjes zal in de loop der tijd minder worden. Eventueel kunnen de vaatjes bij een vervolgbezoek ook behandeld worden.

  • Ik blijk zwanger te zijn. Wat nu?

    Direct gevaar is er niet. Na het inspuiten van de spataderen verdwijnt het middel binnen 24 uur uit het bloed. Verdere inspuitingen, endoveneuze of operatieve behandelingen doen we liever niet.

  • Ik heb vreselijke jeuk onder het verband.

    Mogelijk heeft u wat jeuk van de pleisters onder het verband. Dit kan storend zijn. Als u een drukverband om heeft kunt u dit helaas niet verwijderen om de pleisters eraf te halen. Als u een kous om heeft kunt u de kous naar beneden slaan en de pleisters verwijderen.

  • Ik heb jeuk van het boordje van de kous.

    Mogelijk heeft u wat jeuk van de siliconendruppels in de boord van de kous. Dan ziet u waarschijnlijk ook wat irritaties aan de huid. Als u hier erg last van heeft kunt u de kous binnenstebuiten dragen.

Informatiefolder

Bekijk hier de folder over spataderen waarin u de informatie kunt nalezen en de behandelmethoden worden beschreven. 

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen