A | A | A

Lipoedeem

lipoedeem: omschrijving van het ziektebeeld

Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam en het komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor.


De afwijking komt voornamelijk voor aan het onderlichaam, maar soms ook aan de armen. Veelgehoorde klachten zijn: vermoeide benen, pijn bij aanraking en het ontstaan van vocht in de loop van de dag. Tevens ervaren veel patiënten een bandgevoel rond de enkels.

De ziekte steekt over het algemeen de kop op tijdens de puberteit. De onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en in mindere mate de onderarmen zijn de gebieden waar het vet zich ophoopt. Opvallend is echter dat de zwelling van de voet en tenen ontbreekt.

diagnose: lipoedeem

Tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum kan de fleboloog aan de hand van uw verhaal en lichamelijk onderzoek de diagnose stellen.


Het is van belang dat de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld om verergering zoveel mogelijk tegen te gaan. Indien u een vermoeden heeft dat u last heeft van lipoedeem, raadpleeg dan uw huisarts. Deze kan u vervolgens doorverwijzen.

behandeling van lipoedeem

De oorzaak van lipoedeem is helaas nog niet bekend en daardoor dus niet te behandelen. Wel zijn er effectieve behandelmethodes om de symptomen te bestrijden en verergering hiervan te voorkomen.


De belangrijkste behandeling bestaat uit compressietherapie. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van verbanden of therapeutische elastische kousen. Bij uw eerste bezoek aan ons Centrum kunnen deze kousen worden aangemeten. De bandagist in ons Centrum zal aan de hand van het advies van de arts de beenmaten opnemen en de kous bestellen. Tevens is gebleken dat beweging bevorderlijk is voor het herstel. Daarnaast is het verstandig op het gewicht te letten. Wanneer voorgenoemde behandelmethodes niet aanslaan, is liposuctie in sommige gevallen een optie.

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen