A | A | A

Eczeem

eczeem

Er bestaan diverse vormen van eczeem. Één van de meest voorkomende vormen van eczeem is atopisch eczeem of het constitutioneel eczeem.


In de meeste gevallen is er een familiair voorkomen van astma, bronchitis, hooikoorts of eczeem. De voorkeursplaatsen zijn de knieholtes, de elleboogsplooien, de hals, het gelaat en rond de tepels. Door de aanleg mist de huid een deel van zijn bescherming en voelt in de regel droog aan.

Een ander veel voorkomende vorm van eczeem is het seborrhoïsch eczeem. Dit is een vorm die voornamelijk in de winterperiode wordt gezien. Hierbij valt op dat er sprake is van een vettige schilfering van de huid op een rode ondergrond. Kenmerkend zijn het voorhoofd, de neusplooien en de wenkbrauwen aangedaan. Ook kunnen er afwijkingen in de liezen en de oksels optreden.

eczeem

Aan de hand van de symptomen en de klachten kan tijdens uw eerste bezoek de diagnose reeds worden gesteld door onze dermatoloog. Uw medische geschiedenis kan hierin een rol spelen.


Tevens wordt er veelal een allergieonderzoek gedaan om de oorzaak te achterhalen. Dit kan middels een bloedonderzoek of een huidtest. De uitslag van het bloedonderzoek is binnen maximaal twee weken bekend. Bij de huidtest wordt de verdachte allergische stof op de huid van de rug geplakt of in de huid geprikt om te achterhalen of u daadwerkelijk hiervoor allergisch bent.

eczeem

Het eczeem is meestal goed lokaal te behandelen. Onder lokale behandeling wordt verstaan dat het geneesmiddel direct op de aangedane plekken wordt aangebracht.


Lokale behandelingen

Vaak is goed resultaat te behalen met eczeemzalven die bijnierschorshormonen bevatten. Er zijn ook zalven die op een andere wijze het eczeem tot rust brengen. In uitgebreide gevallen is het nodig niet alleen met zalf te behandelen, maar ook met pillen. Meestal wordt tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum de behandeling voorgeschreven en kunt u gelijk de medicijnen bij onze apotheek afhalen.

UVB lichttherapie

In veel gevallen helpt UVB therapie goed de symptomen te bestrijden. Tijdens de behandeling staat u in een gesloten lichtcabine. De bestralingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De optimale dosering is bereikt wanneer de huid een licht-roze kleur krijgt. Omdat in de huid gewenning optreedt kan het voorkomen dat in de loop van de tijd de dosering nog iets verder wordt opgehoogd opdat een nieuwe optimale dosis wordt behaald. Voor een goed resultaat vindt de therapie twee keer per week plaats.

Veelgestelde vragen bij eczeem en eczeembehandelingen

 

Veelgestelde vragen over eczeem

 • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

  Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

 • Hoe lang duurt een afspraak?

  Een afspraak voor de behandeling van eczeem op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten.

 • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling van mijn eczeem vergoed?

  Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

 • Gaat mijn eczeem ooit nog over?

  Over het algemeen is eczeem een chronische aandoening, hetgeen betekent dat men er nooit meer helemaal vanaf komt. Vaak is omtrent uw 40-50ste levensjaar wel een afname van de ernst van het eczeem waar te nemen. Maar de symptomen zijn goed te onderdrukken waardoor het eczeem minimaal tot uiting komt.

 • Kan het niet een allergie zijn en mijzelf daarop laten testen?

  Dat kan, maar indien de diagnose 'atopisch eczeem' is gesteld, heeft dat geen zin. Deze vorm komt van binnen uit het lichaam.

 • Kan ik mij leven lang smeren met hormoonzalf?

  In principe kan men dit bij eczeem jarenlang 5 dagen in de week blijven smeren zonder dat het verder enige invloed heeft op uw gezondheid. Wel is het verstandig om met regelmaat een afspraak te maken om uw eczeem te controleren en het medicijngebruik te bespreken.

 • Zijn er ook nog andere eczeembehandelingen dan smeren met hormoonzalven?

  Een andere mogelijkheid is een UVB-lichttherapie behandeling. Dit kan in een cabine zijn indien men over het gehele lichaam eczeemplekken heeft of met een kleinere lamp voor bijvoorbeeld alleen de handen.

 • Waarom heb ik in de winter altijd meer last van mijn eczeem?

  Dit komt omdat de lucht in de winter vaak droger is en dit irriterend kan werken. U doet er dan ook goed aan om de omgevingslucht vochtig te houden (bijv. door de verwarming niet te hoog te zetten).

 • Kan mijn eczeem door bepaalde voedingsmiddelen ontstaan of verergeren?

  Bij atopisch eczeem heeft het vermijden van sommige voedingsmiddelen alleen zin bij kinderen onder de 5 jaar. Bij andere vormen van eczeem is het niet bekend dat bepaalde voedingsmiddelen het eczeem kan doen verergeren.

 •  

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen