A | A | A

Smeerpaal bij Centrum Oosterwal in Alkmaar

Mei is de landelijke huidkankermaand. Een maand waar we extra aandacht vragen voor huidkanker. Extra aandacht om het te voorkomen maar ook om te benadrukken dat het belangrijk is je eigen huid in de gaten te houden. Een mooie maand dus om de smeerpaal in Alkmaar te introduceren. En onze dermatologen zijn daar blij mee.

1 op de 5 mensen krijgt huidkanker

Jaarlijks krijgen ruim 77.000 mensen in Nederland huidkanker. Dat is 1 op de 5 en en we zien dit zelfs verschuiven naar 1 op de 4. In 1 op de 10 gevallen gaat het om melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. De overlevingskans van huidkanker is groot, maar 13 op de 100 mensen gaat gewoonweg dood. Vroege diagnostisering is heel belangrijk, als huidkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld is de kans op genezing groot.

Voorkomen

Naast er op tijd bij zijn, is het ook belangrijk om huidkanker te voorkomen. Een van de meest effectieve manieren om huidkanker te voorkomen is door simpelweg zonnebrandcrème te gebruiken. Het klinkt zo eenvoudig maar wordt vaak te weinig gedaan. En niet alleen in de zomer als je op het strand ligt, maar ook als je gaat tuinieren of op de fiets stapt om een boodschap te doen. Zelfs op bewolkte dagen want UV-stralen zijn er altijd, of de zon nu schijnt of niet. Dus als je naar buiten gaat, smeer je dan in. Het zou een gewoonte moeten worden, net zoals tandenpoetsen. 

Zonnebrandpaal

Onlangs is er een zonnebrandpaal geplaatst bij ons centrum in Alkmaar. Bezoekers en medewerkers kunnen gratis zonnebrandcrème pakken. De dermatologen hopen hiermee het bewustzijn over het belang van bescherming tegen de zon te vergroten. Door gratis zonnebrandcreme aan te bieden, worden mensen aangemoedigd om hun huid te beschermen, elke keer als ze naar buiten gaan. 

Het creëren van gewoontes

Het insmeren met zonnebrand zou een dagelijkse gewoonte moeten worden. Dit gaat niet vanzelf, maar een gewoonte ontstaat door oefening en herhaling. Mensen hoeven natuurlijk niet geleerd te worden hoe ze zich moeten insmeren, maar door zonnebrand zichtbaar te maken op meerdere plekken, zal de herhaling van het zien van de zonnebrand er hopelijk voor zorgen dat zonnebrand  zo in de hersenen opgeslagen wordt dat insmeren een gewoonte wordt, net als dat tandenpoetsen dus. 

 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen