A | A | A

Dermatoloog Daniel Kadouch waarschuwt watersporters voor de zon

Dermatoloog Daniel Kadouch legt op Watersport-TV uit waarom het verstandig is je goed te beschermen tegen de zon als je het water op gaat.

Dermatoloog Daniel Kadouch waarschuwt watersporters voor de zon

Vaar niet op piekuren, smeer om de 2 uur en draag zonwerende kleding

Watersport is populair. Zodra het mooi weer is, wordt massaal het water opgezocht. Op en langs het water vertoeven is plezier en dat moet het vooral volgens Daniel Kadouch, dermatoloog bij Centrum Oosterwal in Alkmaar, ook blijven.
Als huidkanker specialist en expert ziet hij het als zijn taak om te wijzen op voldoende bescherming. ‘’Juist op het water, door de weerkaatsing van de het zonlicht is de zon nog krachtiger. Je merkt dat je daardoor sneller de kans loopt om te verbranden. En dus op huidkanker.’’

Uit de zon
Voorkomen is beter dan genezen en daarom is preventie belangrijk. Op mooie zomerse dagen is de zon het krachtigst tussen 12.00 en 15.00 uur. Het advies van Kadouch is om dan zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Gebruik een goede zonnebrand, die beschermt tegen UV-B en UV-A stralen. Smeer iedere twee uur en direct na het zwemmen.

Als vader van jonge kinderen weet Daniel hoe lastig het vaak is om de kids met regelmaat in te smeren. Dat bracht hem op het idee om speciaal zonwerende kleding te ontwikkelen, die geheel duurzaam gemaakt is van plastic uit de oceanen. ‘’De kleding weerkaatst 98 procent van alle zonnestralen,’’ aldus de initiatiefnemer van Tenue de Soleil.

Melanoom
Als je vijf keer een verbranding oploopt in de zon , heb je tweemaal zoveel risico op een melanoom. Een agressieve vorm van huidkanker. ‘’Zonverbranding moeten we daarom voorkomen. Tenue de Soleil hebben we in eerste instantie ontwikkeld ter bescherming van kinderen. We krijgen ook veel vraag om deze lijn uit te rollen naar volwassenen. Dat gaan we zeker doen. Het bedekken van de huid, zeker op het water, is belangrijk en dit geldt ook voor het tijdig smeren met een zonnebrand, liefst met factor 50.’’


Watersport-TV sprak met Daniel Kabouch. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen