A | A | A

Het eerste gratis 'smeerpunt' is een feit!

In april riep de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland, een samenwerking van onder andere de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) en patiëntenorganisaties De Huidkanker Stichting en Stichting Melanoom al op tot het beschikbaar stellen van gratis zonnebrandcrème aan buitensporters. De eerste ‘gratis insmeerpaal’ is nu geplaatst.

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland en Natuurmonumenten hebben de handen ineen geslagen en een eerste insmeerpaal bij Maastricht geplaatst. De smeerpaal, die gratis zonnebrandcrème geeft, staat in het populaire wandelgebied bij de Sint Pietersberg aan het startpunt van de wandelroute het Pieterpad

Via crowdfunding wordt getracht meer van zulke palen in Nederland te plaatsen en te onderhouden, zodat er deze zomer nog 67.000 keer gebruikt kan worden gemaakt van gratis zonnebrandcrème. Sponsoren kunnen zelf bepalen hoeveel ze doneren.

67.000 nieuwe huidkankergevallen
Het aantal van 67.000 is niet voor niets gekozen. Het is namelijk het aantal keer dat er in Nederland de diagnose huidkanker wordt gesteld. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Bijna altijd is de oorzaak dat de huid te lang en niet genoeg beschermd in de zon is geweest. Het is dan ook relatief eenvoudig te voorkomen. Twee maanden geleden kwam de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland met een actieplan, waarin onder meer werd gepleit voor het gratis verstrekken van zonnebrandcrème.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen