A | A | A

Dermatologen reageren op beweringen over zonnebrand

Het verhaal gaat dat zonnebrand slecht is. Onze dermatoloog Menno Gaastra heeft hier in het Noordhollands Dagblad op gereageerd. Ook Göran van Rooijen, dermatoloog in het Spaarne Gasthuis en ambassadeur van Spot the dot, dat melanomen onder de aandacht van jongeren brengt, reageert in Het Parool op deze beweringen.

Journalist Esther Muller vraagt aan dermatoloog Göran van Rooijen te reageren op de beweringen die rondgaan op social media over zonnebrandcrème.

Zonnebrand is gevaarlijk voor je gezondheid

Göran van Rooijen: “Er is absoluut geen enkele reden om te beweren dat zonnebrand gevaarlijk zou zijn voor je gezondheid. Ik begrijp dat er wellicht ergens verwarring is ontstaan door bepaalde stoffen die in zonnebrand kunnen voorkomen. Oxybenzone, ook wel benzeen genoemd, is een veel genoemd ingrediënt. Ooit is het verhaal in de wereld gekomen dat je hier kanker van kunt krijgen of dat het je hormoonhuishouding in de war brengt, maar er is geen een Europese studie die dit aantoont.”

“We weten inmiddels dat als je oxybenzone op de huid smeert het geen kanker veroorzaakt, zelfs niet bij een heel hoge dosering. Dat gezegd hebbende: we weten niet wat het effect is als je het zou opdrinken, maar daar is zonnebrand niet voor bedoeld. Wel is het zo dat oxybenzone zich kan hechten aan hormoonreceptoren in je lichaam, maar ook hier heeft geen onderzoek kunnen bewijzen dat het een negatieve invloed heeft op je hormoonhuishouding. Ook niet bij zwangere vrouwen. We smeren al jaren, dus als er echt een negatief effect zou zijn was dit zelfs zonder alle onderzoeken al naar boven gekomen. Het helpt denk ik ook, als je weet dat de stof is goedgekeurd door de Europese Unie als ingrediënt. Dat is hier heel goed gereguleerd.”

De factor is onzin, fabrikanten kletsen maar wat

“De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan onder verschillende merken zonnebrand en toen bleek inderdaad dat niet alle producten dezelfde factor hadden als ze beloofden op de verpakking.... 

Je kunt het artikel verder lezen op de website van Spot the dot: https://spotthedot.org/nl/pers/ bij de afbeelding van het krantenartikel Smerigsmeersel? 

illustratie: Eva van Brummelen

 

Spot the dot 

Spot the Dot is een non-profit organisatie die met artiesten, artsen en patiënten vanuit de hele wereld werkt om mensen bewust te maken van het gevaar van melanoom en andere vormen van huidkanker. Ieder jaar krijgen wereldwijd steeds meer mensen huidkanker. Wanneer preventie niet lukt, is het ontdekken van huidkanker in een vroeg stadium cruciaal en goed behandelbaar. Het is belangrijk om veranderingen in je huid in de gaten te houden. Oftewel: Spot the dot!

In Nederland wordt er jaarlijks bij zo’n 70.000 mensen huidkanker geconstateerd. Dit is 50 procent van alle kankerdiagnoses. www.spotthedot.org

Bron: Esther Muller (2022, 10 juni). 'Smerigsmeersel? '. Het Parool

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen