A | A | A

Check jezelf op huidkanker, maar ook elkaar!

Melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, staat in de top-3 van de meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Je huid regelmatig controleren op verdachte plekjes is heel belangrijk. In de oncologie bijlage van de Telegraaf aandacht voor huidkanker en het belang van je huid checken op verdachte plekjes

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker. Melanoom de snelst groeiende vorm van kanker op dit moment. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. In vergelijking met ander soorten huidkanker is het melanoom erg agressief en heeft de neiging relatief snel uit te zaaien, met kans op overlijden.

Snelle behandeling zorgt voor betere prognose

Melanomen ontstaan vaak uit een moedervlek, maar kunnen ook spontaan ontstaan, zomaar ergens op de huid. Een melanoom kan doorgroeien in de diepere lagen van de huid. 11% van alle huidkankerpatiënten heeft een melanoom. Alle vormen van huidkanker zijn de laatste jaren explosief toegenomen en moeten vanzelfsprekend behandeld worden. De behandeling van een voor melanoom verdachte plek heeft echter de hoogste prioriteit. Vroege herkenning en behandeling zijn zeer belangrijk. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, wordt de prognose sterk verbeterd.

Campagne aandacht voor oncologie

Yvonne kreeg op haar 31e met een melanoom te maken. Zij deelt haar ervaring in de Mediaplanet Netherlands campagne: Aandacht voor oncologie. "Omdat veel jongeren net als ik niet weten dat huidkanker steeds vaker bij jongeren voorkomt hoop ik met mijn verhaal de awareness onder jongeren te vergroten. Met een beetje kennis zijn verdachte plekjes op tijd te herkennen. Check your loved ones, Check yourself!"

Lees het artikel van Stichting Melanoom in de oncologie bijlage van de Telegraaf hier: https://www.planethealth.nl/aandacht-voor-oncologie/check-jezelf-maar-ook-elkaar/

 

Huidkanker staat nr.1 op de lijst van de vijf meest voorkomende soorten kanker. Bron: www.kanker.nl

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen