A | A | A

Dermatologen waarschuwen: niet insmeren kan leiden tot huidkanker

Dermatologen maken zich zorgen om het groeiende aantal mensen dat zich niet insmeert met zonnebrandcrème wanneer ze in de zon gaan zitten omdat het slecht voor je zou zijn. Op social media gaan steeds vaker berichten rond dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is. In het NOS Radio 1 journaal zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC dat tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, er geen aanwijzingen zijn dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert.

Er is juist veel bewijs dat voorzichtig om gaan met de zon het belangrijkste is dat je kan doen om huidkanker te voorkomen. Een van de dingen die je hiervoor kunt doen is je regelmatig insmeren met zonnebrandcrème. 

Als je je niet insmeert, is de kans op verbranden heel groot. Dit kan op de lange termijn huidkanker veroorzaken. Het aantal mensen dat de diagnose huidkanker krijgt groeit elk jaar weer. Op dit moment krijgen jaarlijks in Nederland 70.000 patiënten de diagnose huidkanker. Dit is de helft van alle kankerdiagnoses.

Om jezelf goed te beschermen tegen de zon kun je, naast regelmatig en royaal insmeren, de schaduw opzoeken (met name tussen 12.00 en 15.00 uur) en zonbeschermende kleding dragen, waaronder ook een hoed en zonnebril. 

Lees hier het artikel van 13 mei 2022 op NOS.nl 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen