A | A | A

Huidkankercampagne 2020 'Hoe ziet je huid er écht uit?'

Deze week wordt de campagne van de Nederlandse vereniging van dermatologen 'Hoe ziet je huid er echt uit?' voor de tweede keer ingezet dit jaar. Huidkanker is helaas nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, awareness blijft dus heel belangrijk. Vaak wordt huidkanker veroorzaakt door teveel en onbeschermde blootstelling aan uv-straling. Voorkomen van zonneschade aan de huid en regelmatige zelfcontrole van de huid zijn dan ook essentieel! 

Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal diagnoses huidkanker blijft stijgen en het eind is nog niet in zicht. Eén op de 5 mensen in Nederland krijgt op een moment in zijn of haar leven de diagnose huidkanker en dat cijfer gaat al richting 1 op de 4. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling en verbranding van de huid. Dermatologen zien de toestroom van patiënten groeien en steeds jongere mensen een arts bezoeken. Hoewel veel mensen denken dat huidkanker een ouderdomskwaaltje of ouderdomsziekte is, is bijna 15% van de diagnoses melanoom gesteld bij patiënten onder de 45 jaar.

Een ‘gezond bruin kleurtje’ bestaat niet
Een ‘gezond bruin kleurtje’, daar gaan we toch voor? De NVDV ziet dat graag anders. De mindset moet anders. Ondanks dat er campagnes zijn voor veilig zonnen en steeds meer mensen weten dat ze zich goed moeten beschermen, doen mensen dit nog te weinig. Om de stijgende trend van huidkanker te doorbreken blijven dermatologen zich samen met hun partners (o.a. KWF, de recentlijk opgerichte Huidkankerstichting, stichting Melanoom en Stiching Huidlymfoom) inzetten voor een vergroting van bewustzijn voor de gevaren van overmatige uv-straling. Dit jaar heeft de NVDV daarom een brede bewustwordingscampagne ingezet, gericht op zowel ouderen als jongeren, jonge ouders en pubers. Het verbindende thema? ‘Hoe ziet je huid er écht uit?’

Vroege herkenning essentieel
Het aantal diagnoses huidkanker is sinds maart 2020 sterk gedaald als gevolg van de coronacrisis. Dit baart dermatologen zorgen. Mensen met een voor huidkanker verdachte plek, die toch thuisblijven; misschien voor een deel uit angst, omdat het geen prioriteit heeft of omdat ze de zorg niet willen belasten.

Met deze campagne wil de NVDV ook benadrukken dat vroege herkenning van huidkanker essentieel is. De kans op genezing van huidkanker is dan het grootst en de noodzaak tot ingrijpende behandelingen het kleinst. Dat maakt een dergelijke campagne nu nog belangrijker dan andere jaren gezien de sterke afname in het aantal diagnoses huidkanker als gevolg van COVID-19.

Meer informatie: www.hoezietjehuiderechtuit.nl 


waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen