A | A | A

Explosieve toename aantal mensen met schurft

Het aantal mensen dat de zeer besmettelijke huidaandoening schurft oploopt, is de laatste jaren flink gestegen. Volgens onderzoeksinstituut Nivel, dat de meldingen van huisartsen over schurft bijhoudt, meldden in 2014 4 op de 100.000 mensen zich met de aandoening bij de huisarts. Nu zijn dat er 14 op de 100.000 en de aantallen lopen almaar op, zo is te lezen in het AD.

Schurft komt nu nog vooral veel voor onder jongeren zoals studenten, stelt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Maar als er niet een systematische aanpak tegen komt, gaat het echt verkeerd en zullen de aantallen alleen maar oplopen, ook in andere lagen van de bevolking.

Schurftmijt 
Schurft, ook scabiës genoemd, wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit kleine beestje is niet zichtbaar met het blote oog en nestelt zich onder de huid en legt daar eitjes. De schurftmijt kan irritatie, huiduitslag en een allergische reactie veroorzaken. Dit leidt tot toenemende jeuk, soms over het hele lichaam. De irritatie en huiduitslag uit zich in blaasjes en rode bultjes, bijvoorbeeld tussen de vingers en op polsen en voeten.

Schurft verspreidt zich makkelijk
Bij nauw lichamelijk contact kan besmetting plaatsvinden. Maar de huidziekte kan ook overgedragen worden door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van bed, kleding, verkleedkleren en knuffelbeesten.

Omdat schurft vaak gefragmenteerd wordt aangepakt door verschillende huisartsen, of zelfs zonder, blijven mensen vaak verstoken van de juiste informatie over wat ze moeten doen, waardoor de aandoening zich dus makkelijk blijft verspreiden.

Schurft is goed te behandelen met een speciale crème en met het medicijn ivermectine. De crème is bij de drogist verkrijgbaar, maar is bij de huidige aantallen besmettingen geregeld uitverkocht. Ook mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand met schurft, doen er goed preventief te smeren of na advies van GGD of huisarts medicijnen te slikken. 

Hoogleraar Wertheim geeft aan dat goede voorlichting over de huidziekte nodig is. Vooral studenten in studentenhuizen zouden goed geïnformeerd moeten worden over het herkennen, voorkomen en behandelen van schurft. De aantallen mensen met schurft zijn nu echt veel te groot.


Bron: AD 29 november 2021

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen