A | A | A

Wereld Psoriasis Dag: Access for All, een passende behandeling voor iedereen

Op 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag. Dit jaar start op deze dag de wereldwijde campagne Access for All, een passende behandeling voor iedereen. Mensen met psoriatische aandoeningen moeten betaalbare toegang hebben tot de juiste behandeling op het juiste moment. Tegenwoordig zijn de behandelingen voor psoriatische aandoeningen beter dan ooit.

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij erfelijkheid een rol kan spelen. Bij mensen met psoriasis vernieuwt de huid zich extreem snel. Normaal vernieuwt de huid zich om de 28 dagen en merk je hier vrijwel niets van. Bij mensen met psoriaisis is het proces van vernieuwen verstoort en gebeurt dit al na 6 à 7 dagen. Hierdoor ontstaan rode plekken met witte schilfers. Deze plekken verschillen van grootte en kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar meestal op de ellebogen, de knieën en onder het hoofdhaar. Soms jeuken de plekken of doen ze pijn 

Ondanks dat psoriasis niet te genezen is, kunnen de klachten vaak goed behandeld worden. Tegenwoordig zijn er steeds betere behandelingen mogelijk en onderzoek levert steeds meer inzichten op. Iedereen in de wereld zou toegang moeten hebben tot deze goede zorg, ongeacht leeftijd, geslacht, financiële situatie of de postcode waar je woont. 

Access for All, een passende behandeling voor iedereen

Access for All is een internationale campagne voor de 125 miljoen mensen die met psoriasis leven. Terwijl de fysieke en psychologische klachten van het leven met psoriasis voor patiënten wereldwijd herkenbaar en gelijk zijn, is de zorg niet overal het zelfde. 

Het is belangrijk dat iedereen waar ook ter wereld snel een diagnose en passende behandeling tegen psoriasis kan krijgen. Daarvoor is aandacht nodig voor de opleiding en ondersteuning van gezondheidszorgpersoneel. Ook is het van belang dat alle bevolkingsgroepen toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg, medicijnen en behandelingen. Hierdoor kunnen de klachten van psoritische aandoeningen verminderen.

Patiëntenorganisaties over de hele wereld zetten zich daarom in samen met de Internationale Federatie van verenigingen voor Psoriatische Aandoeningen (IFPA) om de zorg voor psoriasispatienten overal gelijk te krijgen.

Zoektocht

In Nederland zijn er de laatste jaren veel behandelingen bij gekomen die een goed resultaat bieden. Het is belangrijk dat patiënten met psoriasis weten welke behandelingen er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en hoe bijvoorbeeld de medicatie gebruikt moet worden. Omdat het voor psoriasispatienten vaak nog een zoektocht is wat de beste behandeling voor hem of haar is, is een goed gesprek met de behandelend arts waarin uitgelegd wordt wat verwacht kan worden en welke opties er nog meer zijn, van groot belang. Samen met de behandelend arts kan dan besproken worden welke behandeling voor op dat moment voor de patiënt passend is.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen