A | A | A

Verstandig zonnen

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. 1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. Het afgelopen jaar kregen meer dan 80.000 mensen ermee te maken. Deze cijfers zullen de komende jaren alleen maar stijgen. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-stralen: UVA en UVB. Deze straling bevindt zich in zonlicht. Van zon worden we ook blij, helemaal ervan wegblijven is geen optie en hoeft ook niet. U kunt zeker genieten van de zon als dit maar verstandig gebeurt.

Zorg dat u niet verbrandt!

Naast dat verbranding pijnlijk is, zorgt het er ook voor dat u een grotere kans hebt op het ontwikkelen van huidkanker. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als tijdens de kinderjaren de huid vaak verbrand is, is de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd groter. Een kinderhuid is nog niet gewend aan de zon en de celdeling gaat bij kinderen sneller.

Verbranding door de zon is een reactie van de huid op uv-stralen. Bij een lichte verbranding wordt de huid rood of roodbruin en kan een lichte zwelling ontstaan. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen. Soms kunnen er ook blaren ontstaan.

Hoe kun je verstandig zonnen?

Smeer royaal zonnebrand, een waterbestendige zonnecrème met een factor van 30 SPF.

Herhaal smeren elke 2 uur, ook op bewolkte dagen en sowieso na het zwemmen of na zwaar transpireren.

Draag zonbescherming, zoals een shirt met lange mouwen, een broek met lange pijpen, een hoed en een zonnebril.

Zoek schaduw, waar mogelijk en voornamelijk tussen 11.00 en 15.00 uur.

Bescherm kinderen, door ze te laten spelen in de scahduw, beschermende kleding te laten dragen en ze regelmatig royaal in te smeren. 

Pas op bij refelectie, zoals van water, sneeuw en zand. Reflecterende stralen verhogen de kans op zonnebrand

Neem vitamine D middels een gezond dieet. Gebruik niet de zon als bron hiervoor. 

Gebruik geen zonnebank, ultraviolet licht van de zon en van de zonnebank kunnen leiden tot huidkanker

Controleer uw lichaam, (half)jaarlijks. Als u iets ziet veranderen, ga dan naar uw huisarts. Huidkanker is zeer goed behandelbaar, mits ontdekt in een vroeg stadium. 

 

Bekijk hier onze verstandig zonnen kaart. Hierop wordt tevens uitgelegd waar u op kunt letten bij zelfcontrole en krijgt u tips hoe u dit het beste kunt doen. De huidkankerkaart is kosteloos bij ons op te halen of te bestellen via info@centrum-oosterwal.nl.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen