A | A | A

Wereld Psoriasis Dag 2020

Op 29 oktober 2020 is de Wereld Psoriasis Dag. Om aandacht te vragen voor deze huidaandoening is de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie in 2016 een initiatief gestart: Omarm Psoriasis. Sindsdien is er ieder jaar een campagne. Dit jaar heet de campagne ‘Als ik met psoriasis kan leven, kan jij dat dan ook?’ 

Geraldine Kemper is het gezicht van de campagne en samen met een groep patiënten met psoriasis verspreiden zij deze boodschap op verschillende manieren op social media.

Er bestaan nog veel misverstanden en vooroordelen over psoriasis. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het besmettelijk is. Dat is onzin. Hoe hard je ook je best doet, het springt echt niet over. Psoriasis komt door een verstoring van het immuunsysteem en ontstaat van binnenuit. Het heeft ook helemaal niets te maken met slecht hygiëne. Kortom: deze vooroordelen moeten de wereld uit.

Met de campagne wil men patiënten informeren dat psoriasis in de meest gevallen goed te behandelen is. Tegenwoordig zijn er veel verschillende behandelingen voor psoriasis beschikbaar: van zalftherapie tot injecties, en van lichttherapie tot tabletten. Iedere patiënt met psoriasis heeft zijn eigen voorkeuren en elke behandeling zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is ‘samen beslissen’ met de arts erg nuttig om samen te komen tot de meest geschikte behandeling. Ook als het gaat om de psychische impact van psoriasis willen we mensen met psoriasis stimuleren om hierover het gesprek aan te gaan met de arts. Klik hier voor meer informatie over behandelmogelijkheden.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen