A | A | A

Artikel Noordhollands Dagblad: patiënten met spataderen gezocht

In het Noordhollands Dagblad van 18 juli 2023 is een artikel opgenomen waarin vermeld wordt dat er patiënten worden gezocht met spataderen in het bovenbeen voor deelname aan een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode. 

Per abuis is hierin niet vermeld dat patiënten eerst contact op moeten nemen met hun huisarts voor een verwijzing. De huisarts beoordeelt in eerste instantie of de patiënt doorverwezen wordt naar de fleboloog voor verder onderzoek naar de spataderen. 

Na verwijzing zal de fleboloog middels een echo-onderzoek bekijken hoe de spataderen het beste behandeld kunnen worden. In samenspraak met de patiënt wordt vervolgens besproken of deelname aan het onderzoek mogelijk is.

Spataderen kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De grotere spataderen worden poliklinisch behandeld met een laserdraad die in de ader wordt geschoven. De ader wordt dan dichtgebrand. De zogenaamde REBORN studie uit het krantenartikel onderzoekt nu of de flebogrif een alternatief is voor de laserbehandeling. Hierbij wordt de ader dicht gemaakt door lichte beschadiging van de binnenkant van de ader in combinatie met het gelijktijdig inspuiten van schuim. Deze behandelmethode heeft mogelijk een nog minder pijnlijk verloop en de impact op de patiënt is kleiner.

Ook kunnen spataderen met injecties worden behandeld. Vooral de kleine cosmetisch storende adertjes lenen zich hier goed voor, maar ook grotere spataderen die niet met een laser of operatie kunnen worden behandeld. Soms kan een aangemeten therapeutische elastische kous een oplossing zijn. 

Het bezoek en onderzoek aan de fleboloog wordt vergoed door de zorgverzekering indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico. Niet alle spataderbehandelingen worden vervolgens door uw zorgverzekeraar vergoed. Dit hangt af van de gestelde diagnose. Indien de diagnose voldoet aan de eisen gesteld door het Zorginstituut Nederland valt de behandeling in het basispakket en wordt deze volledig door uw zorgverzekeraar vergoed. (Let er ook hier op dat deze kosten met uw eigen risico verrekend worden).

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen