A | A | A

Aantal huidkankerdiagnoses in 2022 weer gestegen

In 2022 kregen weer meer mensen de diagnose kanker. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die vorige week gepubliceerd zijn. 

Het Integraal Kankercentrum Nederland houdt alle kankerdiagnoses in ons land bij. Elk jaar is er weer een stijging van het aantal kankerdiagnoses te zien. Deze toename wordt veroorzaakt door groei van de Nederlandse bevolking en de vergrijzing. In het afgelopen jaar is bij ongeveer 124.000 mensen in Nederland kanker vastgesteld. Dat zijn er 1.000 meer dan een jaar eerder. 

Vooral huidkanker stijgt hard. Je ziet het aantal diagnoses met name bij ouderen toenemen. Dit is onder andere een gevolg van het zongedrag van twintig tot dertig jaar geleden. Doordat men toen meer vrije tijd kreeg en vliegvakanties naar zonnige landen populair werden, is er meer uv-blootstelling geweest, terwijl de huid te weinig is beschermd.

Er is gelukkig ook een lichtpuntje te zien. Het aantal nieuwe diagnoses van huidkanker bij mensen onder de vijftig is niet gestegen. Het lijkt erop dat jongeren anders met de zon omgaan en zich beter beschermen.

Bekijk hier de cijfers en het artikel op IKNL.nl

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen