A | A | A

Wereldkankerdag 4 februari - huidkanker komt steeds vaker voor

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt is het afgelopen jaar weer gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die deze week bekend zijn geworden. Huidkanker blijft de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Bij het ontstaan van huidkanker speelt overmatige blootstelling (met name op jonge leeftijd) aan uv-straling afkomstig van de zon en/of zonnebank een belangrijke rol.

Huidkanker stijgt

Huidkanker blijft de meest voorkomende kankersoort. Het percentage mensen dat een vorm van kanker kreeg tussen 1989 en 2011 steeg gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering, er is met name in de laatste tien jaar een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt. 

Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom

Er zijn verschillende vormen die allen heel verschillend ziektebeloop hebben. Het basaalcelcarcinoom, een kankersoort waaraan vrijwel niemand overlijdt omdat er bijna nooit uitzaaiingen ontstaan, komt verreweg het meeste voor. Na basaalcelcarcinoom komt plaveiselcelcarcinoom het meeste voor, met name bij oudere mensen. Meestal is deze vorm van kanker goed te behandelen. Slechts bij een klein deel van de patiënten treden uitzaaiingen op. Bij het melanoom is de kans op uitzaaiingen groter dan bij plaveiselcelcarcinoom. Melanoom is van deze vormen de meest dodelijke. 7.000 patiënten kregen in 2019 de diagnose melanoom. Ruim 900 mensen overleden aan huidkanker.

Oorzaken huidkanker

UV-straling van de zon (of zonnebank) in combinatie met veroudering is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Het gaat hierbij om overmatige blootstelling tot wel 30 jaar of langer geleden, want de invloed van risicofactoren laat zich meestal pas na een lange periode zien. De toename van huidkanker kan deels ook worden verklaard door grotere bewustwording onder de bevolking, waardoor vaker verdachte huidafwijkingen worden onderzocht.

Wereldkankerdag

4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag vragen de samenwerkende kankerorganisaties aandacht voor kanker met de slogan ‘Kanker zet je wereld op zijn kop.’ Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor meer informatie en een overzicht van regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties die open dag houden of een andere activiteit organiseren in de week van Wereldkankerdag.

Bron: Integraal kankercentrum Nederland

Bekijk hier het verhaal van Leontine die al 30 jaar met huidkanker worstelt: 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen