A | A | A

Wratten

wratten

Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten. Het zijn harde, eeltige plekjes die overal op uw lichaam voor kunnen komen. Het virus verspreid zich door huidcontact.

wratten

Over het algemeen kan de dermatoloog bij uw eerste bezoek aan ons Centrum de diagnose stellen op basis van het klinisch beeld. 


Bij twijfel wordt er soms een huidbiopsie gedaan. Het weefsel wordt dan naar de patholoog gestuurd voor onderzoek waarna de uitslag veelal binnen twee weken bij ons bekend is.

wratten behandeling

Wratten verdwijnen uiteindelijk vanzelf en geen behandeling is dus ook een optie. Velen vinden ze echter belemmerend of cosmetisch storen.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om ze alsnog weg te halen. Er zijn verschillende methoden die hiervoor toegepast kunnen worden. 

Lokale behandeling met druppels

Met verschillende middelen die u direct bij onze apotheek op kunt halen kunt u de wratten meerdere malen per dag aanstippen waardoor ze uiteindelijk verdwijnen.

Cryotherapie

Met vloeibare stikstof worden de wratten bevroren en sterven de afwijkende huidcellen af tijdens de ontdooiing.

Curetteren

Bij deze methode worden de wratten met een scherp lepeltje of mesje weggesneden.

 

 

Veelgestelde vragen over wratten

 

Veelgestelde vragen over wratten

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas iets langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Een afspraak voor onderzoek of de behandeling op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten.

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling vergoed?

    Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

  • Hoe ontstaan wratten?

    Wratten worden veroorzaakt door een infectie met het zogenaamde "molluscum contagiosum virus", welke behoort tot de familie van het pokvirus. Kinderen (onder de 5 jaar) of jong volwassenen worden het meest gezien met deze infectie. Daarnaast hebben volwassenen met een verlaagde afweer en risicovol sexueel gedrag een hogere kans om dit virus voor de eerste keer op te lopen of om een herhaalinfectie te krijgen. 

  • Gaan wratten vanzelf over?

    Wratten gaan uiteindelijk vanzelf over. Een individuele wrat zal binnen 2 maanden zonder litteken vanzelf verdwijnen. Doordat er meestal meerdere wratten in verschillende stadia aanwezig zijn kan het 6 maanden tot meerdere jaren duren voordat ze verdwenen zijn. 

  • Hoe lang duurt de behandeling?

    Wanneer u van onze dermatoloog instructies heeft gekregen om de wratten aan te stippen dient u dit éénmaal in de week te doen, tenzij de arts u andere instructies heeft gegeven. Vaak moet u dit een jaar lang blijven doen.

  • Ik moet mijn wratten aanstippen, maar mijn huid eromheen raakt geïrriteerd. Hoe kan dat?

    Het is belangrijk dat u niet te veel vloeistof gebruikt. U hoeft alleen de kern, het midden, van de wratten aan te stippen. De vloeistof dient niet in contact te komen met de gezonde huid. Hierdoor kunnen vervelende en pijnlijke blaren ontstaan.

  • Is de behandeling pijnlijk?

    Wanneer u de wratten aan moet stippen zou de behandeling niet pijnlijk moeten zijn. In dat geval gebruikt u teveel vloeistof waardoor de gezonde huid geïrriteerd raakt. Dit kan flinke blaren opleveren. Als dat het geval is kunt u het beste even op controle langskomen. Een behandeling met stikstof of het uitlepelen/curetteren van wratten kan behoorlijk pijnlijk zijn.

  • Ze blijven maar terugkomen, hoe kan dat?

    Doordat het virus in de huid aanwezig blijft kunnen ze terugkomen wanneer uw weerstand laag is.

  • Zijn wratten besmettelijk?

    Wratten zijn besmettelijk, maar het hoeft niet altijd zo te zijn dat u wratten krijgt wanneer u huidcontact heeft gehad met iemand die wratten heeft. Besmetting vindt plaats bij intensief huidcontact. Bijvoorbeeld tijdens spelletjes op school, gymnastiek, zwemmen of judo. Op oudere leeftijd gebeurt besmetting meestal tijdens geslachtsverkeer. De tijd tussen de besmetting en het ontstaan van de wratten ligt tussen de 2 tot 7 weken, maar kan ook in uitzonderlijke gevallen 1 tot 6 maanden duren.

  •  

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen