A | A | A

SOA

SOA

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zijn de meeste SOA's gemakkelijk te genezen wanneer ze tijdig worden ontdekt.

SOA is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoeningen.  
Voorbeelden van SOA's zijn: chlamydia, genitale wratten, gonorroe, Hepatitis B, herpes genitalis of HIV, het virus dat aids veroorzaakt. SOA's worden overgedragen via sperma, bloed, genitaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen (deze bevinden zich in de anus, penis, vagina en mond).

De meeste SOA's worden opgelopen door onveilig vrijen.

Een aantal is ook overdraagbaar via bloed, bij voorbeeld door onhygiënisch gebruik van naalden bij piercen, tatoeëren of drugsgebruik met naalden van anderen. Je kunt een SOA niet oplopen door het drinken uit een kopje van een ander, een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril.

Het is goed mogelijk dat als je een SOA hebt dit niet opmerkt. Met name vrouwen merken vaak niet dat ze een SOA hebben. Dit komt omdat de klachten zich lang niet altijd hoeven te openbaren. Vaak duurt het enkele weken of maanden, maar soms zelfs jaren of wordt het pas opgemerkt wanneer men geen kinderen kan krijgen. Klachten kunnen onder andere zijn:

  • Afscheiding of pus uit penis, vagina(meer of anders dan gewoonlijk) of anus
  • Branderig gevoel, irritatie of pijn tijdens of na het plassen
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond
  • Jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus
  • Pijn bij het vrijen, of onregelmatig of abnormaal bloedverlies na het vrijen of tussen twee menstruatieperioden in.

Deze klachten kunnen echter ook te maken hebben met andere ziektebeelden.

SOA diagnose

Indien de kans bestaat dat je een SOA hebt opgelopen blijf daar dan niet mee rondlopen. Niet alleen kan je hier zelf klachten van ondervinden, maar je bent ook besmettelijk voor anderen. Bovendien is het risico op HIV groter als je al een SOA hebt. Daarom is het belangrijk dat je naar een arts gaat en je laat onderzoeken.

Afhankelijk van de klachten en de manier waarop je gevreeën hebt besluit de dermatoloog op welke wijze zinvol op een SOA kan worden getest. 


De mogelijkheden zijn als volgt:

  • Bloedonderzoek
  • Een uitstrijkje van de vagina, penis, anus of wangslijmvlieven
  • Urine-onderzoek
  • Klinisch onderzoek (de arts bekijkt de lichaamsdelen waar de klachten zich voordoen)

Als je onveilig hebt gevreeën moet je minimaal 1 week wachten met een SOA-test. Een test op HIV is pas drie tot zes maanden nadat je onveilig hebt gevreeën zinvol. Voordien is het nog niet zichtbaar in je bloedwaarden

SOA

Als je denkt dat je een SOA hebt, ga dan altijd naar een arts. Ook al worden de klachten minder, een SOA geneest nooit vanzelf en behandeling is altijd nodig.

Het merendeel van de SOA's zijn gemakkelijk te behandelen. Andere SOA's raak je nooit meer kwijt als je ze eenmaal hebt opgelopen. 

Soms kan men wel de klachten bestrijden, zoals bij herpes genitalis en genitale wratten, maar blijft het virus in het lichaam aanwezig en komen de klachten weer terug wanneer de weerstand vermindert.

Welke behandeling de arts voor zal stellen verschilt per SOA. In Centrum Oosterwal worden lokale en systemische behandelingen toegepast. Behandelingen kunnen pillen of crèmes óf een combinatie van beide inhouden. Indien de lokale behandeling niet voldoende effect heeft kan een behandeling met medicijnen worden voorgesteld.

veelgestelde vragen over SOA

 

Veelgestelde vragen over Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Een afspraak voor een eerste consult op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten. 

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling vergoed?

    Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

  • Gaat mijn SOA niet vanzelf over?

    Een SOA gaat nooit vanzelf over en behandeling is altijd nodig. Gelukkig is het merendeel van de SOA's gemakkelijk te behandelen. Er zijn helaas ook SOA's die u nooit meer kwijt raakt als u ze eenmaal hebt opgelopen.

  • Geeft een SOA altijd klachten?

    Een SOA kunt u ook hebben terwijl je er niets of weinig van merkt. Een SOA geeft dus niet altijd klachten. Echter, ook in dit geval kunt u een SOA doorgeven. Wanneer een (ex-)bedpartner vertelt dat deze een SOA heeft, raden we ten zeerste aan om u te laten testen.

  • Op welke wijze testen jullie op SOA's?

    Er zijn verschillende mogelijkheden. De belangrijkste zijn het lichamelijk onderzoek, een urinetest en een bloedonderzoek. De keuze is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de klachten en de manier waarop men gevreeën heeft.

  • Ik heb op internet een zelftest gevonden. Zijn deze betrouwbaar genoeg?

    De kwaliteit van zelftesten die via internet, maar ook via drogisterijen, worden aangeboden blijkt op dit moment nog onder de maat te zijn. 

  • Kan ik een SOA van een wc-bril krijgen of door uit iemands kopje te drinken?

    Nee, u krijgt niet een SOA door uit het kopje van een ander te drinken. Ook niet door een hoestbui, insectenbeet of een vieze wc-bril. Dit zijn allemaal fabels.

  •  

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen