A | A | A

Veelgestelde vragen

Algemeen

Algemene vragen

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Momenteel zijn de wachttijden langer dan u van ons gewend bent. Voor de actuele wachttijden kijkt u hier

  • Wordt mijn bezoek/behandeling vergoed?

    Het eerste bezoek wordt door de zorgverzekering sowieso vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Er zijn maar een klein aantal behandelingen die niet vergoed worden door uw verzekeraar. Indien dit het geval is zal de behandelend arts dit van te voren met u bespreken. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

  • Is er een telefonisch spreekuur?

    Nee, dermatologie en flebologie zijn specialismen waarbij een oordeel geven door de telefoon veelal niet mogelijk is. Huidziekten moeten bekeken worden door de arts en ook bij flebologie is aanvullend onderzoek met echo-apparatuur nodig.

  • Wat is de locatie, en hoe kom ik er met openbaar vervoer?

    Het pand staat aan de Comeniusstraat 3 aan de Westrand van Alkmaar op het bedrijventerrein waar de Kamer van Koophandel ook is gevestigd. Klik hier voor de vertrektijden van het openbaar vervoer en hier voor de routebeschrijving. In Badhoevedorp zijn wij gevestigd in Medisch Centrum De Badhoeve op de Zeemanlaan. In Heerhugowaard zijn wij gevestigd op het Stationsplein, naast het station. In Heemstede vindt u ons aan de Binnenweg. 

  • Wat is het verschil tussen Centrum Oosterwal en een ziekenhuis?

    Centrum Oosterwal is door de overheid erkend als Instelling voor Specialistisch Medische Zorg (ISMZ). Dit betekent dat het zelfstandig bestaat en gespecialiseerd is in dermatologie en flebologie. Net als in een ziekenhuis wordt het merendeel van de behandelingen door uw zorgverzekeraar vergoed.

  • Wat betekent flebologie?

    Flebos is Grieks voor ader. Logie betekent ‘leer’. Flebologie betekent dus ‘leer der aderen’ en is een tak van de gezondheidszorg die zich richt op het aderstelsel en de daarbij behorende aandoeningen.

  • Kunt u mij bellen als er iemand uitvalt?

    Nee, helaas hebben we teveel patiënten en spreekuren om dit te doen. U kunt natuurlijk altijd nog een keer proberen of er een plekje is vrijgekomen.

  • Is er ruimte voor spoedgevallen?

    Indien uw huisarts van mening is dat u snel gezien moet worden zal hij/zij contact met ons op moeten nemen.

Flebologie

Spataderen – voor bezoek

  • Word ik meteen geholpen?

    Dit is afhankelijk van de benodigde behandeling. Er wordt altijd een echo-onderzoek bij het eerste bezoek uitgevoerd en aan de hand hiervan wordt een behandeling voorgesteld. Wanneer de aderen ingespoten moeten worden kan dit meestal wel gelijk tijdens het eerste bezoek. Voor operaties of laserbehandelingen wordt er meestal een vervolgafspraak ingepland.

  • Kan ik zelf autorijden?

    Na het eerste consult kunt u zelf terugrijden. Als er aderen zijn ingespoten kan dit meestal ook. U krijgt dan een verbandkous om waarmee u de benen goed kunt buigen. De behandeling heeft in principe geen effect op uw reactievermogen.

  • Ik ga op vakantie vlak na mijn 1e bezoek, waar moet ik rekening mee houden?

    U kunt dit het beste even overleggen met de behandelend arts. Wij raden af om tot 4 weken na inspuitingen van aderen niet met de benen in de zon of onder de zonnebank te gaan. Dit kan namelijk langdurige verkleuringen veroorzaken.

  • Ik gebruik bloedverdunners, is dit erg in combinatie met een eventuele behandeling?

    Bij aderinspuitingen mag u uw bloedverdunners gewoon doorgebruiken. Mocht u verwezen worden naar de chirurg dan bepaalt de arts of u (tijdelijk) moet stoppen met de medicijnen.

  • Wordt de behandeling vergoed?

    De vergoeding van de behandeling door uw verzekeraar is afhankelijk van de diagnose, maar uw behandelend arts zal u daarover informeren. Het eerste consult en het onderzoek worden in ieder geval vergoed indien u door uw huisarts verwezen bent. Ook moet u er rekening mee houden dat u een verplicht eigen risico heeft bij uw zorgverzekeraar. In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld. Voor meer informatie over de vergoeding van spataderbehandelingen klik hier.

  • Kan er bij mij een laser ingreep gedaan worden?

    Dit is van te voren niet te beoordelen. Bij uw eerste bezoek maakt de fleboloog een echo van de vaten. Aan de hand hiervan zal de fleboloog bespreken wat behandelingsmogelijkheden zijn.

  • Laseren jullie ook kleine aderen?

    Nee, er is geen goede vaatlaser op de markt die het verwijderen van de adertjes makkelijker en sneller maakt. Het inspuiten van de vaatjes is tot nu toe de meest snelle en effectieve methode.

  • Hoe lang duurt de behandeling?

    Gemiddeld bent u tussen de 10 en 20 minuten in de spreekkamer bij de fleboloog. Deze doet zelf het echo-onderzoek, waardoor de bevindingen meteen met u besproken kunnen worden en de behandeling ingezet kan worden. Als er ingespoten wordt, kan de behandeling iets langer duren.

  • Mag ik douchen na de behandeling?

    Afhankelijk van de behandeling verteld de fleboloog u hoelang u het been droog moet houden. Dit zal gemiddeld tussen de 2 en 10 dagen zijn. Douchen kunt u dus alleen wanneer u het been droog houdt. De apotheek in ons Centrum verkoopt speciale douchezakken.

Spataderen – na inspuitingen

  • Ik ben ingespoten, maar de spatader zit er nog.

    Dat kan voorkomen. De spatader kan na het inspuiten wat hard aanvoelen. Dat is wat opgehoopt bloed dat eventueel verwijderd kan worden. Als u een afspraak heeft dan gebeurt dat tijdens uw volgende bezoek. Ook kan het nodig zijn nog een keer te behandelen indien de aders niet goed verkleefd is.

  • Ik ben ingespoten, wanneer mag ik weer in de zon?

    We raden aan om de benen minimaal 4 weken uit de zon te houden, dus ook niet onder de zonnebank. Bij extra donkere verkleuringen ter plaatse van de ingespoten ader raden we aan om te wachten tot deze verdwenen zijn. Door blootstelling aan zonlicht kunnen deze namelijk langer blijven zitten. Tip: Als u toch in de zon wilt na het inspuiten, zorg dan dat u de ingespoten gebieden goed insmeert met een hoge beschermingsfactor!

  • Wanneer mag ik weer sporten?

    Na de aderinspuitingen kunt u direct weer sporten. Houdt er wel rekening mee dat de verbandkous/zwachtel niet nat mag worden en dat douchen dus niet gemakkelijk zal gaan. De apotheek in ons Centrum verkoopt speciale douchezakken.

  • Wanneer mag ik weer naar de sauna?

    Na de aderinspuitingen kunt u, zo lang de kous om het been zit, niet naar de sauna. Zodra u deze af mag van de behandelend arts mag u weer naar de sauna.

  • Mijn aderen zijn ingespoten en het doet vreselijk pijn. Kan dat?

    Dat kan gebeuren. Meestal is dit een ophoping van bloed en geen trombose, er kunnen geen stolsel losschieten. Als u er veel last van heeft kan de arts dit behandelen door dit te verwijderen. Hiervoor is een controleafspraak nodig.

  • Ik heb vreselijke jeuk onder het verband.

    Mogelijk heeft u wat jeuk van de pleisters onder het verband. Dit kan storend zijn. Als u een druk verband omheeft kunt u dit helaas niet verwijderen om de pleisters eraf te halen. Als u een kous om heeft kunt u de kous naar beneden slaan en de pleisters verwijderen.

  • Ik heb jeuk van het boordje van de kous.

    Mogelijk heeft u wat jeuk van de siliconendruppels in de boord van de kous. Dan ziet u waarschijnlijk ook wat afwijkingen aan de huid. Als u hier erg last van heeft kunt u de kous binnenstebuiten dragen.

  • Mijn aderen zijn ingespoten, wanneer moet ik terugkomen?

    Dit hang af van wat u met de dokter heeft afgesproken. Als u geen controleafspraak heeft gemaakt wordt er vanuit gegaan dat u zelf terug belt indien u niet tevreden bent met het resultaat. Houdt er wel rekening mee dat het soms wel maanden kan duren voordat de ingespoten aderen verdwenen zijn!

  • Mijn aderen zijn ingespoten, wanneer mag mijn kous af?

    Waarschijnlijk heeft u informatie meegekregen waar dit op staat. Indien u deze niet heeft belt u dan met het secretariaat. Zij kunnen u vertellen wanneer u de kous af mag doen.

  • Mijn aderen zijn ingespoten, maar ik blijk zwanger te zijn. Wat nu?

    Direct gevaar is er niet. Het ingespoten middel verdwijnt binnen 24 uur uit het bloed. Verdere inspuitingen doen we liever niet.

  • Mijn aderen zijn ingespoten, maar nu heb ik een ontsteking. Kan dat?

    Meestal is dit wat onschuldig opgehoopt bloed en voelt het aan als een pijnlijke harde knobbel. Als de ader rood ziet belt u dan even.

  • Mijn aderen zijn ingespoten, maar nu heb ik een wondje in mijn huid.

    In zeldzame gevallen kan het zijn dat er wat vloeistof in de huid komt. Dit kan een pijnlijk wondje veroorzaken dat na een aantal weken vanzelf weer dicht gaat. Als u er erg last van heeft kunt u bellen om het door een arts te laten controleren.

  • Mijn aderen zijn ingespoten, maar nu heb ik ter plaatse meer rode vaatjes. Kan dat?

    Dit komt wel eens voor. De intensiteit van de rode vaatjes zal in de loop der tijd minder worden. Eventueel kunnen de vaatjes bij een vervolgbezoek ook behandeld worden.

Dermatologie

Na behandeling  

  • Ik heb medicijnen van de arts gekregen, maar die werken niet. Wat nu?

    Leest u eerst de bijsluiter door. Hier staat in wanneer er verbetering op zou moeten treden. Indien de arts specifiek heeft gezegd dat de medicijnen snel verbetering horen te geven, belt u dan om eventueel een controleafspraak te maken.

  • Ik heb medicijnen van de arts gekregen, maar nu heb ik nog meer jeuk. Wat nu?

    Ziet u ook verschil met de huidafwijkingen in vergelijking met voor u met de medicijnen begon? Houdt u de medicijnen bij de hand en belt u even met ons secretariaat. Vervolgens wordt uw probleem aan de arts voorgelegd.

  • Ik heb medicijnen van de dokter gekregen, maar nu ben ik vreselijk misselijk. Wat nu?

    Noteer welke medicijnen u slikt, hoeveel tabletten u reeds heeft ingenomen, hoe lang u reeds misselijk bent en na hoeveel tijd u na het innemen misselijk wordt. Neem contact op met ons secretariaat. Vervolgens wordt uw probleem aan de arts voorgelegd.

  • Er is iets bij mij weggehaald tijdens het spreekuur, maar het zit er weer/nog:

    Dit kan op verschillende manieren gedaan zijn:

    Shave-excisie
    Bij een shave excisie wordt alleen de bovenlaag van de afwijking weggehaald en wordt de afwijking dus tot aan de huid verwijderd. In de huid blijven pigmentcellen en andere cellen ‘gewoon’ zitten en kan de afwijking weer aangroeien. De behandeling kan herhaald worden op een controleafspraak.
    Hyfreactor
    De hyfreactor is een behandeling met stroom en wordt veel gebruikt bij afwijkingen van bloedvaatjes in het gezicht en op het lijf. De eerste keer wordt dit op een voorzichtige frequentie uitgevoerd om wondjes en lichte verkleuringen te voorkomen. Hierdoor kan het echter voorkomen dat het niet in het geheel is verwijderd of dat het terugkomt. De behandeling kan herhaald worden op een controleafspraak.
    Stikstof
    Als de behandeling met stikstof voor cosmetische doeleinden is gebruikt heeft men voorzichtig gedaan om te voorkomen dat er lichte plekken op de huid ontstaan. De behandeling kan herhaald worden op een controle- of vervolgafspraak.
    Condyline
    De behandeling met Condyline vindt plaats in verband met genitale wratten. Het is normaal dat de behandeling niet in één keer aanslaat of dat de plekjes terugkomen. Het virus dat de afwijkingen veroorzaakt zit namelijk op de huid en kan daardoor nieuwe plekjes geven. Indien u geen controleafspraak heeft belt u dan met het secretariaat om een nieuwe afspraak te maken.

Chirurgische behandelingen

Na crossectomie, strippen of perforantectomie

  • Mijn wond blijft bloeden, wat nu?

    Cross/KS/Liga/Müller.

    Als de wond flink bloedt belt u dan meteen om direct langs te komen. Indien de pleister wat rood ziet hoeft u zich geen zorgen te maken, dat is normaal en geen reden tot paniek. Bij lichte bloedingen kan het helpen om rust te nemen en er druk op uit te oefenen door bij voorbeeld een pak suiker op de wond te leggen. Deze druk zou de bloeding na een uurtje moeten verhelpen, zo niet belt u dan met het secretariaat om alsnog langs te komen.

  • Ik heb vreselijke pijn na een operatie, wat nu?

    Neem contact op met het secretariaat. Na overleg met de arts worden de mogelijkheden met u besproken.

  • Mag ik…?

    Sporten?
    Na een spataderoperatie mag u tot de controleafspraak niet sporten, tenzij in overleg met de chirurg anders is besproken.
    Autorijden?
    Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u thuis brengt. Verder raden wij af om de dag van de ingreep auto te rijden. U kunt wat bibberig of trillerig zijn en het been kan nog verdoofd aanvoelen. Daarnaast kan het een probleem met uw verzekering opleveren wanneer u een ongeluk veroorzaakt.
    De sauna bezoeken?
    Na een operatie raden wij u aan om minimaal twee weken geen sauna te bezoeken.
    Douchen?
    Zolang de kous of het verband omzit mag het been niet nat worden en is douchen dus lastig. Met een speciale douchezak kan het wel. Deze is bij de apotheek in ons Centrum te koop. Wanneer de kous/het verband af is mag de wond wel nat worden, maar dep deze voorzichtig droog. In bad gaan wordt afgeraden, omdat de wondranden hier week van worden.
  • Ik ben helemaal blauw na mijn operatie, wat nu?

    Het is logisch dat u schrikt, maar dit is niet zorgwekkend! Doordat er door de huid is gesneden zijn er wat bloedvaatjes beschadigd. Dit levert een blauwe plek op en hoort er dus bij. Geen zorgen, na ongeveer tien dagen zal het een stuk minder zijn.

Na laserbehandeling: VNUS of EVLT

  • Mijn wond blijft bloeden, wat nu?

    Het prikgaatje waardoor de katheter is opgevoerd wordt altijd goed dichtgedrukt, maar kan desondanks een beetje nabloeden of vocht lekken. Stelp het bloeden met een wattenprop en zorg voor voldoende druk met een verband of theedoek. Meestal stopt het na een half uurtje. Zo niet, neem contact op met het secretariaat.

  • Ik heb pijn na de ingreep, wat nu?

    U mag gewoon paracetamol slikken, maximaal 6x 500mg per dag. Als u twijfelt kunt u altijd contact opnemen met het secretariaat.

  • Mag ik…?

    Sporten?
    Na een spatoperatie mag u tot de controleafspraak niet sporten, tenzij in overleg met de chirurg anders is besproken.
    Autorijden?
    Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u thuis brengt. De dag van de ingreep raden wij u af om auto te rijden. U kunt wat bibberig of trillerig zijn en het been kan nog verdoofd aanvoelen. Daarnaast kan het een probleem met uw verzekering opleveren wanneer u een ongeluk veroorzaakt.
    De sauna bezoeken?
    Wij raden u aan om een week geen sauna te bezoeken.
    Douchen?
    Zolang de kous of het verband om het been zit mag het niet nat worden en is douchen dus lastig. Na twee dagen mag u ’s avonds de kous afdoen en alleen nog overdag dragen waardoor u in principe ’s avonds gewoon kan douchen. De apotheek in ons Centrum verkoopt ook speciale douchezakken.
  • Ik ben helemaal blauw na mijn operatie, wat nu?

    Het is logisch dat u schrikt, maar dit is niet zorgwekkend! Door het aanprikken van de ader en de verdoving ontstaan soms blauwe plekken. Deze verdwijnen meestal vanzelf na ongeveer één à twee weken.

Na excisie

  • Mijn wond blijft bloeden, wat nu?

    Het is normaal dat een wond na een excisie nog een beetje na kan bloeden of vocht lekt. Stelp het bloeden met een wattenprop en zorg voor voldoende druk met een verband of theedoek. U mag eventueel de pleister verwisselen voor een nieuwe.

  • Ik heb pijn na de ingreep, wat nu?

    U mag gewoon paracetamol slikken, maximaal 6x 500mg per dag. Als u twijfelt kunt u altijd contact opnemen met het secretariaat.

  • Mag ik…?

    Sporten?
    Na een spatoperatie mag u tot dat de hechtingen er uit zijn niet sporten, tenzij in overleg met de chirurg anders is besproken.
    Autorijden?
    De dag van de ingreep raden wij u af om auto te rijden. Na een kleine excisie mag u wel rijden, toch raden wij aan om u te laten halen.
    De sauna bezoeken?
    Wij raden u aan om twee weken geen sauna te bezoeken.
    Douchen?
    Na een excisie moet de wond 2 dagen droog blijven. Daarna mag de wond wel nat worden, maar dep voorzichtig droog. In bad gaan wordt afgeraden, omdat de wondranden hier week van worden. De apotheek in ons Centrum verkoopt ook speciale douchezakken.
  • Ik ben helemaal blauw na mijn operatie, wat nu?

    Het is logisch dat u schrikt, maar dit is niet zorgwekkend! Doordat er door de huid is gesneden zijn er wat bloedvaatjes beschadigd. Dit levert een blauwe plek op en hoort er dus bij. Bij een excisie in het gezicht kan de blauwe plek naar beneden zakken van bij voorbeeld het voorhoofd via het oog naar de wang. Geen zorgen, na ongeveer tien dagen zal het een stuk minder zijn.

Mijn verband

  • Mijn verband..

    Zit te strak
    Indien u een zwachtel heeft kunt u wat knipjes geven op de plek waar het verband te strak zit. Indien u een verbandkous heeft kan het voor het gevoel te strak zitten. Gevaarlijk is dit niet. Als het echt veel pijn doet dan kunt u de kous ’s avonds afdoen en alleen overdag dragen.
    Zakt af
    Als de zwachtel zo erg afzakt dat er ribbels zijn ontstaan moet het opnieuw worden aangelegd. Belt u dan met het secretariaat voor een nieuwe afspraak.
    Mijn voet/enkel wordt dik
    De zwachtel kan mogelijk te los zitten, waardoor het vocht terug in het been zakt. Voldoende beweging stimuleert de omloop en waardoor het vocht terug in het lichaam gestuwd wordt. Een veterschoen strak aantrekken kan ook helpen. Zo niet, maakt u dan een nieuwe afspraak. Als u een verbandkous heeft moet u er goed op letten dat het apart gebreide gedeelte voor de voet/wreef goed op zijn plaats zit. Wanneer dit niet het geval is kan er stuwing ontstaan. Bij een forse zwelling kunt u eventueel ’s nachts de kous afdoen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen