A | A | A

Zonbeschadiging

zonbeschadiging omschrijving

Nagenoeg iedereen heeft wel eens zonnebrand in zijn leven opgelopen. Dit is een reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette (UV) straling van de zon in een kort tijdsbestek krijgt.

Insmeren van de huid kan dit voorkomen. De beschermingsfactor van een anti-zonnebrandproduct geeft aan hoeveel bescherming het biedt tegen UVB-stralen. Dat zijn de stralen die zonnebrand veroorzaken. Maar zonlicht bevat tevens UVA-stralen. Zij zorgen voor huidveroudering en dragen bij aan het risico op huidkanker. Kies daarom voor een product dat ook UVA-filters bevat.

Op de lange termijn kan zonbeschadiging echter ernstigere vormen aannemen waardoor aangedane plekken tot voorstadia van huidkanker of een vorm van huidkanker.

zonnebeschadiging

Zonverbranding en actinische keratose is over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de dermatoloog de diagnose kan stellen op grond van het klinisch beeld en de anamnese. Bij twijfel wordt er een biopt afgenomen om andere oorzaken uit te sluiten.

Actinische keratose

Dit komt met name voor op de huid die veel aan de zon is blootgesteld, zoals de handruggen, de onderarmen en het hoofd. De huid vertoont ruwe plekjes die verhoornd zijn. Actinische keratose betekent dan ook 'door de zon veroorzaakte verhoorning'. De kleur kan verschillen van huidkleurig tot bruin. Actinische keratose wordt gezien als het voorstadium van huidkanker. Het beste is dan ook het tijdig te laten behandelen.

Bij zonverbranding zijn er verschillende gradaties, te kennen:

1e graadsverbranding

Uw huid wordt lichtrood binnen 6 tot 24 uur na blootstelling aan het zonlicht. Zonder vervellen verdwijnt het binnen één tot drie dagen.

2e graadsverbranding

Binnen twee tot twaalf uur na de blootstelling voelt uw huid warm aan en ontstaat een enigszins pijnlijke roodheid. Na gemiddeld drie dagen verdwijnen deze symptomen en blijft uw huid enige tijd verkleurd.

3e graadsverbranding

Uw huid is roodblauw verkleurd, gezwollen en zeer pijnlijk. Vanaf de vierde dag ontstaat een totale afschilfering met een langdurige verkleuring van de huid en huidoneffenheden. Soms treedt een versterkte haargroei op in het betreffende gebied.

4e graadsverbranding

In dit geval ontstaan blaasjes reeds tijdens of vlak na de blootstelling. Uiteindelijk zal de huid afschilferen waarbij een vlekkige pigmentatie overblijft.  

Behandeling van zonbeschadiging

Afhankelijk van de soort en ernst van de beschadiging of aandoening bepaald de behandelend arts welke methode u zal worden voorgesteld en of deze direct kan worden gestart.

Cryotherapie

In het geval van kleine oppervlakkige huidtumoren past de specialist vaak cryotherapie, oftewel bevriezingstherapie toe. Na lokale verdoving worden de kankercellen gedood met vloeibare stikstof. De vriesblaar die daardoor ontstaat zal een wond worden die na enkele weken genezen is. Hier kunt u een klein litteken aan over houden.

Fotodynamische therapie

PDT (photodynamic therapy) is een soort lichttherapie die steeds vaker bij actinische keratose wordt toegepast. Een crème of gel wordt op uw huid aangebracht die de tumor gevoeliger maakt voor licht. In combinatie met een speciale belichting ontstaat een chemisch proces waardoor de kankercellen uiteindelijk sterven. Tijdens de eerste behandeling of eventueel na een week vindt een tweede sessie plaats. Na de behandeling wordt de huid verbonden en kan binnen 1 tot 6 weken hersteld zijn. Hier houdt u meestal geen littekens aan over, wel kan een verkleuring van de huid optreden die na verloop van tijd meestal wegtrekt.

Immunotherapie

Actinische keratose en oppervlakkige basaalcelcarcinomen kunnen worden behandeld met een crème die uw eigen afweersysteem (immuunsysteem) stimuleert de kankercellen op te ruimen. Volgens voorschrift van de arts brengt u de crème enkele weken aan. De crème veroorzaakt roodheid van de huid en soms gaat de huid kapot. Dit geneest in twee tot zes weken.

Excisie

Onder (veelal plaatselijke) verdoving wordt operatief weefsel verwijderd. De wond wordt gehecht en afgedekt met een pleister die u regelmatig moet vervangen. Het verwijderde weefsel wordt door een patholoog onderzocht om zeker te zijn dat de operatie geslaagd is. Na 7 tot 14 dagen worden de hechtingen zonodig door ons verwijderd en zijn de uitslagen van de patholoog meestal binnen.

Zonverbranding

De behandeling is afhankelijk van de mate van verbranding. Bij de eerste en tweede gradatie volstaat een after sun gel of lotion over het algemeen. Indien u na de uitwerking van de after sun gel of lotion nog last van jeuk heeft kunt u een verkoelende crème aanbrengen.

Bij een 3e of 4e graadsverbranding is het van belang dat direct eerste hulp wordt toegepast.

 • Houd de verbrande delen 10 à 15 minuten onder lauw stromend water
 • 2 à 3 liter water per dag drinken
 • Zo spoedig mogelijk een huisarts of specialist raadplegen.

De arts dermatoloog zal afhankelijk van de mate van verbranding en symptomen bepaalde middelen voorschrijven, die u direct bij onze apotheek op kunt halen. Daarnaast heeft onze apotheek verschillende zonnebrandcrèmes, after sun lotions en verkoelende crèmes van hoge kwaliteit in het assortiment.  

Veelgestelde vragen over zonbeschadiging

Veelgestelde vragen over zonbeschadiging

 • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

  Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

 • Hoe lang duurt een afspraak?

  Een afspraak voor een eerste consult op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten. 

 • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling vergoed?

  Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

 • Wie loopt het grootste risico op zonneschade?

  Iedereen loopt risico op zonbeschadiging van de huid. 

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen