A | A | A

Ouderdomsvlekken

ouderdomsvlekken

Veel mensen van middelbare leeftijd of ouder krijgen ouderdomsvlekken op de huid die veel aan zonlicht wordt blootgesteld, zoals de handen.


Dit worden ook wel lentigines genoemd. Dit zijn donkere verkleuringen op de huid die veelal egaal van karakter zijn. Als er verschillende pigmentkleuren zijn in één ouderdomsplek kan dit duiden op het feit dat de afwijking zich aan het ontwikkelen is tot huidkanker. Controle is daarom gewenst.

ouderdomsvlekken

Direct bij uw eerste bezoek aan ons Centrum zal de dermatoloog met het blote oog waarschijnlijk vast kunnen stellen dat het om lentigo, c.q. ouderdomsvlekken gaat. In twijfelgevallen kan de dermatoloog nog aanvullende onderzoeken doen.


Dermatoscopie

Dit is een niet-pijnlijk onderzoek waarbij de arts met behulp van een speciale lens de ouderdomsvlek 10 X vergroot kan onderzoeken. Op deze manier kunnen andere kenmerken van de vlek worden onderscheiden die met het blote oog niet te zien zijn. Dit kan eveneens bij uw eerste bezoek aan ons Centrum reeds gedaan worden.

Huidbiopsie

Indien de verdenking bestaat op een kwaadaardige ouderdomsvlek wordt er altijd een zogenaamde "ovaal- huidbiopsie" afgenomen. De huid wordt in een ovale vorm afgenomen, zodat een betere genezing mogelijk is en de kans op littekenvorming afneemt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

ouderdomsvlekken

Ondanks dat ouderdomsvlekken bijna altijd goedaardig zijn kunt u de wens hebben deze alsnog te laten verwijderen omdat u het ontsierend vindt. Dit kan door middel van bevriezing (cryotherapie) of laserbehandeling.


Bij enige twijfel wordt de afwijking sowieso nader onderzocht, bijvoorbeeld aan de hand van een huidbiopt. Dit wordt vervolgens naar de patholoog gestuurd om te laten onderzoeken. De uitslag hiervan is bij ons binnen twee weken bekend.

Cryotherapie

Met vloeibare stikstof worden de afwijkende huidcellen bevroren en deze sterven af tijdens tijdens de ontdooiing.

Laserbehandeling

De laser zendt een puls uit die van 0,5 tot 1 mm de huid in wordt gezonden en door donker pigment (geen witte pigmentvlekken dus!) wordt opgenomen. Het pigment wordt door deze puls vernietigd en de overige huid blijft onbeschadigd. Over het algemeen zijn meerdere behandelingen nodig.

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen