A | A | A

Complicaties door onprofessionele cosmetische behandelingen

De Nederlandse Vereniging Cosmetische geneeskunde (NVCG) heeft een meldpunt opgezet voor gedupeerden van cosmetische behandelingen. Dit is een belangrijke stap op het vlak van kwaliteitsverbetering. Dermatoloog Menno Gaastra vertelt in het tv-programma Radar over de complicaties die kunnen ontstaan door onprofessionele cosmetische behandelingen.

De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is gestart met een meldpunt waar misstanden van cosmetische zorg kunnen worden gemeld.

Aanleiding voor het meldpunt is een enquête onder de circa 220 NVCG-leden over complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen door niet-artsen, waaraan Radar maandagavond een item wijdde. Bijna driekwart van de 77 cosmetisch artsen die reageerden op de enquête heeft te maken gehad met een of meer patiënten met complicaties door een andere behandelaar. 95 procent van de artsen gaf aan dat patiënten waren behandeld door een schoonheidsspecialist en 33 procent had patiënten gezien die waren behandeld door een tandarts. Het gaat onder meer om complicaties door apparatuur op basis van plasma-energie of door de hyaluronpen.

Door het meldpunt kan er in beeld gebracht worden wat de omvang en de aard van de misstanden in de cosmetische zorg is. De problemen ontstaan met name doordat niet-opgeleiden onbevoegd werken met medische apparatuur waarmee veel schade kan ontstaan, waaronder littekenvorming, pigmentverschuiving en brandwonden.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen