A | A | A

Dermatoloog Gaastra beantwoordt vragen over huiduitslag op Radar Radio

Dermatoloog Menno Gaastra beantwoordt in de uitzending van Radar Radio op NPORadio1 vragen van luisteraars over huiduitslag.

Luister hier naar het fragment van Radar Radio van zaterdag 30 november 2019 waarin dermatoloog Menno Gaastra vertelt wat je allemaal kunt doen aan verschillende vormen van huiduitslag: https://www.nporadio1.nl/consument/20258-dit-kan-je-doen-aan-huiduitslag

Het kunnen schilfers zijn, of rode plekken, bultjes, blaasjes en jeuk. Huiduitslag kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Dat kan een infectie door bacteriën zijn, een kinderziekte, een virusinfectie, een allergie of een schimmel. Meestal is de huiduitslag tijdelijk. Wat kun je aan huiduitslag doen?

"450.000 mensen in Nederland hebben last van eczeem", zegt dermatoloog Menno Gaastra van het Centrum Oosterwal. Vaak is dat eczeem dat ontstaat door droogte van de huid. Als je huid veel in aanraking komt met water, zoals mensen die voor hun beroep heel vaak hun handen moeten wassen, droogt die huid erg uit. Dan heb je geen goed beschermlaagje meer en de huid wordt dan gevoelig voor bacteriën en schimmels. Door je huid goed met zalf of crème in te smeren voorkom je uitdroging.

Er bestaat ook constitutioneel eczeem. Dat is aangeboren en zit vaak in de familie. Daarvoor moet je zeker een dokter raadplegen. Die schrijft daarvoor een speciale zalf voor.

'Check geregeld je huid'

Dermatoloog Gaastra: "Een op de vijf mensen krijgt huidkanker. Dat is dus meer dan voor borstkanker of prostaatkanker geldt. Het is daarom noodzakelijk dat iedereen geregeld goed naar zijn of haar huid kijkt of daar veranderingen op te zien zijn. Dat doen maar heel weinig mensen". Bij het controleren moet je letten op wondjes die niet dichtgaan, rode schilferende plekjes die van vorm veranderen, nieuwe moedervlekken en moedervlekken die a-symetrisch zijn. Laat je partner je rug checken of laat iemand je rug fotograferen. Als je een rare vlek ontdekt, ga je naar de huisarts. Te veel zonnebaden in de kindertijd, maar ook later, is de belangrijkste oorzaak van huidkanker.

Allergische reacties

Je kan een allergische reactie krijgen van allerlei stoffen. Zo zijn er mensen allergisch voor de lijm in pleisters. Ook kan het conserveermiddel in vochtige wc-doekjes ineens een allergische reactie van de huid veroorzaken, ook al gebruik je ze al jaren. In nieuwe kleding kan dat conserveermiddel ook zitten, dus altijd eerst goed wassen. Ook van parfumgrondstoffen in wasverzachters kan je bultjes en jeuk krijgen. Van voedsel krijg je niet snel een allergische reactie op je huid. Gaastra: "Er is goed nieuws over een pinda-allergie. Als je baby's zo vroeg mogelijk laat wennen aan kleine hoeveelheden pinda's worden ze er juist niet allergisch voor. Dat is bewezen. Daardoor zullen er nu veel minder kinderen allergisch worden voor pinda's. Voor eieren, noten en koemelk lopen nog allerlei onderzoeken op dit gebied".

Tip

Droog je voeten altijd goed af, gebruik desnoods een föhn. Zo voorkom je voetschimmel. Houd je huid vet en krab niet. Krabben verergert de huiduitslag en kan infecties veroorzaken. Als de huiduitslag niet snel over gaat en klachten geeft als kloven, wondjes en erge jeuk: ga er mee naar de dokter.

Radar Radio is hét consumentenprogramma op NPO Radio 1 en wordt iedere zaterdag tussen 15:00 en 16:00 uur uitgezonden.

 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen