A | A | A

huidscan

Preventieve Huidscan

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat het aantal patiënten met huidkanker blijft stijgen. 1 op de 5 mensen krijgt momenteel huidkanker en de cijfers zijn zo aan het verschuiven dat binnenkort 1 op de 4 mensen huidkanker krijgt.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland met jaarlijks 77.000 mensen die de diagnose krijgen. Melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker, is de snelst groeiende vorvan alle kankers in Nederland.

Huidkanker ontstaat door kwaadaardige woekering in de huidcellen. UV-licht van de zon is hier één van de  belangrijkste veroorzakers van. Een andere risicofactor voor het ontstaan van huidkanker is een familiare aanleg of wanneer u meer dan 100 (moeder)vlekken heeft of meer dan vijf atypische moedervlekken.

Gewone moedervlekken hebben meestal een bruine kleur. Ze kunnen vlak, maar ook bol of hobbelig zijn. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn. 

Atypische moedervlekken

Een aparte vorm van moedervlekken is een atypische moedervlek. Deze is onregelmatiger van vorm en kleur. Vaak zitten er verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek. Soms is er ook sprake van een roodachtige verkleuring, meestal in de rand. Deze moedervlekken zijn goedaardig. Iemand met veel van deze atypische moedervlekken heeft een wat hogere kans op het krijgen van een melanoom.

Melanoom

De meest agressieve vorm van huidkanker is het melanoom. Het gevaar van het melanoom schuilt in de snelheid van de uitzaaiingen. In een vroeg stadium is het echter 100% behandelbaar. Daarom is het voor mensen die tot de risicogroepen behoren van groot belang om met regelmaat gecontroleerd te worden.

Preventieve huidscan

Sinds de komst van de Fotofinder © kan dit beter dan ooit. Door het gehele lichaam digitaal vast te leggen kan men de moedervlekken optimaal in kaart brengen. Vervolgens worden uw moedervlekken met een medische camera op microscopisch niveau gefotografeerd voor een grondige analyse. De software van de Fotofinder constateert elke minieme verandering tijdens het follow-up consult.

Preventieve screening wordt sterk aangeraden bij:

  • Mensen met een licht huidtype
  • Mensen met tekenen van huidveroudering
  • Mensen die veel in de zon óf onder de  zonnebank hebben gelegen
  • Mensen waarbij huidkanker in de familie voorkomt
  • Mensen met veel moedervlekken (meer dan honderd)
  • Mensen met meer dan vijf atypische moedervlekken

Combinatie afspraak

Tijdens uw afspraak worden de moedervlekken gefotografeerd door een van onze huidtherapeuten. De dermatoloog beoordeelt de foto's direct en bespreekt dit met u. 

UV-scan

Tijdens het zonnen staan we er niet altijd bij stil dat diezelfde zonnestralen ook schadelijke gevolgen kunnen hebben. Door de UV-stralen in het zonlicht kunnen er veranderingen optreden in uw huid. Dit hoopt zich in de loop der jaren op. Zonneschade die nog niet met het blote zichtbaar is kan met de Fotofinder opgespoord worden.

kosten

De preventieven huidscan wordt helaas niet uit uw basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een gedeelte van deze behandeling uit uw aanvullende verzekering. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

 

Behandeling Prijs
Huidscan € 265,-

Prijs per 1 januari 2023
De prijs is een keertarief. U kunt ter plaatse met PIN betalen. 

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen